Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Saveti za roditelje: Šta sve pomaže bebi koja ima grčeve? - | K-013 Portal
saveti za roditelje, beba ima grc

Saveti za roditelje: Šta sve pomaže bebi koja ima grčeve?


Novopečeni roditelji prvih nekoliko meseci nisu sigurni zašto njihova beba plače. Da li je gladna, da li treba da se presvuče ili je nešto treće u pitanju?

Da bi uspeli da odredite koji plač signalizira grčeve, možda će vam koristiti „pravilo broja 3“, koje većina lekara smatra relevantnim. A to je: zdravo dete koje plače tokom prva tri meseca života, tri ili više sati dnevno, tri ili više dana u nedelji.

Uznemirenost i uporan plač počinju oko dve nedelje nakon rođenja i dostižu vrhunac u dobi od šest ili sedam nedelja. Grčevi se češće javljaju uveče.

Šta izaziva grčeve?

Niko tačno ne zna šta izaziva grčeve, ali mnogi doktori se slažu u jednom: to je normalan, fiziološki proces kroz koji prolaze sve bebe, neke lakše, neke malo teže.

Bebe koje imaju grčeve plaču mnogo više od beba koje nemaju tu fazu. Retke su bebe koje prođu bez ikakvih simptoma. U malom procentu slučajeva, mlečni proizvodi u ishrani majke mogu izazvati probleme bebi koju doji. Ako sumnjate da je to uzrok grčeva, pokušajte da eliminišete sve proizvode od kravljeg mleka sedam do deset dana. Ako dođe do promene na bolje, možete postepeno ponovo uvesti mleko u svoju ishranu.

Neke osetljive bebe mogu tolerisati samo malu količinu mleka u ishrani svoje majke. Takođe, bebe koje se hrane adaptiranim mlekom na flašicu, često prebrzo pojedu svoj obrok, što može dovesti do grčeva i gasova. U tom slučaju pokušajte da bebi razvučete obrok kako bi trajao što duže.

Šta pomaže?

Ne postoji jedinstven lek koji rešava problem. Mnogi pedijatri mogu preporučiti probiotike i lekove u vidu kapi koji se daju pre svakog obroka. Možete uključiti i razne čajeve koji su preporučeni za bebe. Međutim, to često nije dovoljno.

Potrebno je kombinovati više stvari.

Ljuljuškanje i nošenje bebe je jedna od stvari koju ćete prvo uraditi. Takođe, možete raskomotiti bebu i masirati joj stomak, dok su joj nožice savijene u kolenima. Na taj način ćete creva osloboditi viška gasova koji takođe mogu biti bolni. Sve ovo neće učiniti da grčevi prestanu, ali će ih verovatno ublažiti.

Takođe, termofori za bebe su jedno od glavnih pomagala u borbi sa grčevima. Uz blagi pritisak i masažu bebinog stomaka može znatno umiriti bebu i smanjiti trajanje grčeva.

Kako se koristi termofor za bebe?

Nekada davno bebe su se umirivale zagrejanom tetra pelenom. Toplota je uvek bila pravi način da se bebin bolni stomačić umiri. Termofor za bebe je ranije dolazio kao gumena, pljosnata posuda koja se napuni toplom vodom.

Danas, postoji naprednija verzija koja podrazumeva da termofor za bebe bude veličine bebinog stomaka koji se lako namesti, ne zauzimajući puno mesta. Ispunjen je specifičnom tečnošću, unutar koje se nalazi mala pločica. Pritiskom ove metalne pločice, tečnost koja ispunjava termofor za bebe počinje polako da se kristalizuje i zagreva. Toplota u termoforu se zadržava i do 40 minuta. Nakon završetka korišćenja, termofor za bebe stavite u posudu sa ključalom vodom, i unutrašnjost će ponovo postati tečna i spremna za sledeću upotrebu.

Osim ove vrste, postoje i termofori, odnosno pojasevi koji su ispunjeni prirodnim materijalima koji mogu da se zagrevaju. Najčešće su to koštice višanja, koje su nekada naša bake koristile u iste svrhe. Ovi pojasevi se mogu zagrevati u rerni ili mikrotalasnoj, ali je dužina trajanja toplote nešto kraća.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...