fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

automobil stao na putu, slepovanje automobila

Šta da uradite ako vam automobil stane na putu?

Bezbrižno se vozite vašim četvorotočkašem i odjednom čujete neobičan zvuk iz motora. Pauzirate omiljenu pesmu na radiju da bolje oslušnete, ali auto se već polako zaustavlja.

Ostanite smireni, ova situacija nije retkost.

Iznenadno zaustavljanje automobila može vas zadesiti u naselju, na auto-putu, pa i u centru grada, na jako prometnoj lokaciji. U ovim trenucima treba pratiti određene korake, sačekati službu za šlepanje svih vrsta vozila, te bezbedno skloniti svog ljubimca četvorotočkaša sa ceste.

U narednim redovima pročitajte koje korake treba primeniti u situacijama kada vam auto stane na putu, te na jednostavan način izađite iz ove neprijatne situacije.

Kreirajte bezbednu sredinu za sve učesnike u saobraćaju

Za početak ćemo naglasiti da je zaustavljanje na putu situacija koja se često dešava iz neobjašnjivih razloga, čak i kada mislite da je vaše vozilo u dobrom stanju.

Prvi korak prilikom zaustavljanja automobila tokom vožnje jeste da proverite da li je moguće da ga ponovo pokrenete. Ako to ipak nije slučaj, treba stati u zaustavnu traku (ukoliko ste na auto-putu) i preduzeti korake propisane Zakonom o saobraćaju.

Prva stvar koju ćete uraditi jeste uključivanje sva četiri migavca, ubacivanje u prvu brzinu i povlačenje ručne kočnice.

Zatim obucite reflektujući prsluk, koji treba uvek da vam bude pri ruci (ne u gepeku), proverite da li je sredina bezbedna i tek onda izađite iz vozila. Bez sprovođenja navedenih postupaka ne smete izaći iz automobila, kako ne biste ugrozili sebe i druge.

Važeći zakonski propisi nalažu da se na kolovoz postavi sigurnosni trougao i to 50 m od automobila ukoliko vam se auto zaustavio u nenaseljenom mestu i na auto-putu.

Ako se ipak nalazite u naseljenom mestu, udaljenost sigurnosnog trougla treba da bude 10 m. Prilikom postavljanja sigurnosnog trougla, takođe treba biti obazriv i obratiti pažnju na druge učesnike u saobraćaju.

Prilikom sprovođenja ovog postupka, krećite se po ivičnjaku, a izbegavajte hodanje po kolovozu. Ako je vaše vozilo na nezgodnoj lokaciji na putu i slabo je vidljivo drugim učesnicima u saobraćaju, savetujemo vam da otvorite haubu i na još jedan način usmerite vozače da vas zaobiđu.

Kontaktirajte pomoć na putu

Nakon što ste obezbedili svoje vozilo, vreme je da kontaktirate pomoć na putu. Ako se nalazite u mestu gde je mobilna mreža nešto slabija, ili ste pak u inostranstvu, nećete sa lakoćom moći da pristupite internetu, te je naš savet da broj pouzdane šlep-službe uvek imate u svom telefonu.

Odaberite službu koja je dostupna 24 časa, 7 dana nedeljno kako biste mogli da ih kontaktirate u svakom momentu - tokom vikenda, praznika, ali i tokom noći kada ove situacije mogu da budu posebno neprijatne.

Izuzev smanjene vidljivosti na putu koja otežava situaciju, drugi vozači su obično umorni u ovom periodu, te je izlazak šlep službe na teren u kratkom roku veoma važna stavka.

Opšta preporuka je da poziv obavite sa sigurnog mesta, izađete iz automobila, stanete tako da ne ometate saobraćaj, ne ugrožavate sebe i druge, te prisebno sačekate pomoć.

Ostanite smireni - panika može pogoršati situaciju

U situacijama poput ove, sasvim je normalno osećati stres i pritisak. Međutim, treba ostati pribran i izbeći podizanje nervoze do nivoa panike koja vas može usporiti ili gotovo onemogućiti postupanje po pravilima. Udahnite duboko i prionite na primenu pomenutih postupaka.

Već za nekoliko minuta naći ćete se u sigurnoj sredini, a pomoć na putu će brzo stići. Od krucijalne je važnosti da na putu, prilikom vožnje, ali i prilikom saobraćajne nesreće ili neočekivanog zaustavljanja vozila budete smireni.

Kako izbeći ovakve situacije?

Iako smo više puta u tekstu naglasili da auto može sasvim iznenada da vam stane na putu, ipak postoje načini na koje možete preduprediti ovakve situacije.

Redovno, po preporuci proizvođača ili automehaničara obavljajte mali i veliki servis automobila. Stručnjaci će vas obavestiti ukoliko je neophodna zamena određenog auto-dela, ili neki ozbiljniji zahvat na vašem četvorotočkašu.

Prilikom putovanja u inostranstvo, budite posebno obazrivi. Naša preporuka je da pre nego što se zaputite na odrednicu, obavite pregled automobila i uverite se u njegovu ispravnost. Putovanje automobilom u inostranstvo je zabavna avantura, ali isto tako posebno izazovan doživljaj.

Troškovi šlepanja iz inostranstva veći su nego u matičnoj državi, a isto tako će odabranoj službi trebati nešto više vremena da do vas dođe.

Takođe, savesno korišćenje vozila je preduslov da će ono funkcionisati bez čestih kvarova i zahtevati popravke.

Nadamo se da ste čitanjem našeg teksta dobili korisne informacije koje će vam dobro doći u nezgodnim situacijama, te da vas neočekivano zasutavljanje na putu neće dočekati nespremne. Vozite bezbedno i srećan put!

(S. Stanković)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.