Šta sve čini jedan automobil zaista pouzdanim -
automobili, pouzdan automobil

Šta sve čini jedan automobil zaista pouzdanim
montekristo 0507


Pouzdanost automobila svaki ljubitelj motornih vozila gleda na svoj način, odnosno prvo ističe karakteristike za koje on smatra da su najzaslužnije za sigurnost vozila. Zato, iako kompleksna i široka, nema sumnje da je ova tema jedna od najpopularnijih u svetu automobilizma.

Ono zbog čega je ova tema zaista važna jeste sama njena suština - ima li šta bitnije od toga koliko je određeni automobil pouzdan ili nije? Ovo je važan kriterijum za svakog vozača, jer govori o kvalitetu automobila, kao i njegovoj bezbednosti.

Pa, šta je to što jedan automobil čini zaista pouzdanim?

Pored mnoštva različitih mišljenja i stavova, ipak možemo izdvojiti i nekoliko univerzalnih pravila koja govore o pouzdanosti automobila. Saznajte ih u nastavku teksta!

Kočioni sistemi od izvanrednog značaja za pouzdanost automobila

“Otkazivanje kočnica” u filmovima je čest razlog mnogih saobraćajki, a zaista je i među najdramatičnijim stvarima koje se mogu desiti na putu. Srećom, u realnosti se izuzetno retko dešava, ali i te kako je potrebno povesti računa o svom kočionom sistemu.

Kočioni sistemi bi trebalo da uz maksimalnu moguću efikasnost ne ugrozi stabilnost kretanja i upravljivost vozila pri kočenju. Ovo može da se desi samo u slučaju kada se pri kočenju ne ugrozi osnovna funkcija točka - njegovo kotrljanje po podlozi. Uvek proverite kočioni sistem i po potrebi zamenite stare kočione sisteme u Beogradu - vaš automobil biće značajno pouzdaniji i funkcionalniji.

Pojasevi i airbagovi - zaista čuvaju živote

Moderna sedišta u automobilu projektovana su tako da uz pojaseve koji su njihov deo budu najbezbednija moguća i zaista uspevaju da sačuvaju živote! Mehanizam po kom funkcionišu služi tome da pri bilo kakvom naglom kočenju u vožnji zadrže telo na sedištu i učine ga bezbednijim.

Pojasevi i airbagovi napravljeni su tako da odlično rade u koleraciji jedno s drugim i tako daju maksimalne učinke. Bilo da birate novi automobil, ili proveravate svoj, savetujemo da povedete računa i o ovim segmentima automobila - značajno utiču na pouzdanost vozila i mogu sprečiti posledice naglih kočenja i udesa.

Brendovi automobila i uticaj na pouzdanost

Mnogi ljubitelji automobila reći će vam i da sam brend automobila i te kako utiču na to koliko će automobil biti pouzdan. Pošto se rezultati istraživanja o pouzdanosti različitih brendova među sobom prilično razlikuju, ovde nećemo navoditi koji brendovi automobila se kako kotiraju po tim rezultatima.

Preporučujemo da brendove i njihovu reputaciju, odnosno reputaciju o pouzdanosti njihovih automobila istražite sami, te donesete svoj sud o pouzdanosti automobila različitih brendova.

Lakoća zamene delova i popravki u slučaju potrebe

Koliko god kvalitetan i pouzdan automobil bio, uvek postoji šansa da se neki njegov deo pokvari, pa da ga treba popravljati ili mu je neophodna zamena. To koliko su delovi za različite automobile lako (ne) dostupni zato bi takođe trebalo da bude važan kriterijum za to koliko je određeno vozilo manje ili više pouzdano.

Ukoliko za svako vozilo postoje šanse za kvar, onda kriterijum za pouzdanost definitivno postaje to koliko je lako sanirati potencijalni kvar. Da li su delovi dostupni, kvalitetni i da li su servisi brenda vozila rasprostanjeni i lako dostupni? Sve ovo može uticati na nivoe pouzdanosti automobila.

Kvalitet sistema upravljanja

Kao što znate: snaga je ništa bez dobre kontrole. Zato je izuzetno važno kako je uređen sistem upravljanja vozilom, odnosno kako je osmišljeno okretanje i funkcionisanje volana.

S obzirom na to da se volanom praktično upravlja čitavim vozilom, ne čudi podatak da je on povezan sa mnogo stvari u samom automobilu, a kao poslednjem - sa točkovima.

Pošto su sistemi upravljanja sve moderniji i ostvaruju izvanredan napredak u auto industriji, predviđa se da već u sledećim generacijama automobila izgledaju i funkcionišu na sasvim drugačiji, moderniji i savremeniji način.

To po kom modelu funkcioniše sistem upravljanja vozilom, koliko je kvalitetan i učinkovit, i te kako se održava i na pouzdanost čitavog automobila. Uz motor i snage automobila, kvalitet i način funkcionisanja sistema upravljanja smatra se jednim od ključnih stvari za ocenu kvaliteta i pouzdanosti čitavog automobila.

Ovi kriterijumi samo su neki od onih koji automobil mogu činiti manje ili više pouzdanim. Ukoliko upravo želite da pronađete nov automobil, ili ocenite koliko je pouzdano vozilo koje već koristite - sigurni smo da ćete od sad bolje znati da procenite pouzdanost automobila! Srećno sa procenom!

(S. Stanković)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

Školica sporta Fit Happy Kids

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble