Šta učiniti ako se u vašoj blizini dogodi saobraćajni udes -

Šta učiniti ako se u vašoj blizini dogodi saobraćajni udesmontekristo 0507


pancevo, beograd, novi sad

Ako ste videli saobraćajni udes u blizini, vaša reakcija će u velikoj meri zavisiti od težine nesreće ili nezgode, ali postoje opšte smernice koje treba imati na umu.

Uz ove savete bićete spremniji da pomognete drugim vozačima dok ne stigne profesionalna pomoć.

Prvo osigurati svoju sigurnost

Ako ste saobraćajnu nesreću ili nezgodu videli tokom vožnje, zaustavite se sa strane ulice najmanje 30 metara od mesta događaja i uključite sva četiri žmigavca. Ova udaljenost je jako važna, kako ne biste doveli sebe i svoj automobil u opasnost zbog slomljenog stakla, goriva koje curi ili plamena.Nikada ne treba pretpostavljati da neko drugi zove policiju. Čak i ako vam se čini da je nesreća mala, policija se mora obavestiti. Operateru je potrebno reći da ste svedok saobraćajne nesreće ili nezgode, lokaciju, broj ljudi, kao i sve druge relevantne detalje.

Proveriti učesnike udesa

Nakon što ste se uverili da je sigurno prići mestu saobraćajne nesreće, proverite stanje učesnika kako biste bili sigurni da su dobro i ponudite pomoć samo ako im možete pomoći.

Iako ovakva situacija može biti emotivno veoma uznemirujuća, pokušajte da se držite činjenica i zapamtite da nije vreme za procenjivanje čija je krivica za nesreću ili donošenje zaključaka na osnovi mišljenja vozača.

Ako je u pitanju teška saobraćajna nesreća, osim ako ne postoji rizik da će se automobil zapaliti, nikada ne treba premeštati povređenu osobu. Uprkos najboljim namerama, pomeranjem se mogu izazvati još veće povrede. To bi trebalo prepustiti obučenim medicinskim radnicima.

Možete im pomoći rečima, govoreći im da je pomoć na putu.

Stabilizovati automobil (ako je moguće)

Ako je saobraćajna nezgoda manja, zamolite vozača da udareni automobil izbaci iz brzine i ugasi. To će ukloniti rizik od požara, posebno ako je sudar izazvao curenje ulja, goriva ili antifriza.

Takođe, postavite trouglove da biste upozorili ostale vozače na udes.

Dati izjavu policiji

Kada policija dođe, dajte im relevantne činjenice i svoje kontakt podatke. U danima ili sedmicama nakon udesa, kao sjedoka vas može kontaktirati policija ili agent iz osiguranja. Budite iskreni u svojoj izjavi i iznosite samo činjenice.Saobraćajne nesreće i nezgode mogu biti veoma uznemirujuće, kako za učesnike u njima tako i za prolaznike i svedoke. Najbolji način kako se nositi s tom situacijom je ostati na mestu udesa i prijaviti ono što ste videli. Izađite iz svog automobila i pružite pomoć samo ako je sigurno to učiniti.

Vaše trezveno postupanje da na siguran način asistirate ili zaštite učesnike u saobraćajnoj nesreći dok ne stigne hitna pomoć može napraviti veliku razliku u ishodu

(Klix)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.