fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

kako ukloniti ogrebotine s naocara, ogrebotine, naocare, ogrebotine na naocarima

Super fora kako da s naočara uklonite sitne ogrebotine

Osim ako nemate skupi premaz protiv ogrebotina ili se stvarno dobro brinete o svojim naočarama, velike su šanse da ćete s vremena završiti s nekoliko ogrebotina na staklima.

A čak i ako ne nosite dioptrijske naočare, verovatno vam negde nezaštićeno stoje one za sunce.

Dobra vest je da postoje načini da sprečite grebanje stakala, ali i za popravak sitnih ogrebotina koje su već na njima. Evo nekoliko sjajnih trikova.

Kako ukloniti ogrebotine s naočara

Naravno, kada govorimo o ‘naočarama’ koje se ogrebu, mislimo zapravo na stakla, a ne na okvir (iako se i oni mogu ogrebati). A ogrebotine s kojima se ovde susrećemo relativno su male, uglavnom od svakodnevnog korišćenja.

Pre nego što uradite bilo šta drugo, Džonatan Zavaleta, stručnjak za naočare, preporučuje da naočare isperete toplom vodom, a zatim pomoću krpe od mikrovlakana obrišete prljavštinu ili prašinu s stakala. Zatim, treba napraviti sredstvo s kojim će se ogrebotine ukloniti.

Pomešajte par kašika sode bikarbone s malo vode da dobijete gustu pastu, kaže Zavaleta. Zatim uzmite čistu krpu od mikrovlakana (tj. ne onu koju ste upravo koristili) i nežno utrljajte smesu na staklo.

Nakon toga još jednom naočare isperite toplom vodom, a trećom čistom krpom od mikrovlakana ih obrišite.

Kako sprečiti ogrebotine na naočarama

Sada kada znate kako se rešiti manjih ogrebotina s naočara, treba znati i kako sprečiti njihovo nastajanje. Podrazumeva se da je sigurno čuvanje naočara u odgovarajućoj torbici najbolji način da ih zaštitite, ali postoje i druge stvari koje treba imati na umu.

Evo nekoliko saveta od Washington Eye Doctorsa:

Budite oprezni kada skidate naočare

Prilikom skidanja naočare držite za okvir sa strane.

– Na ovaj način izbegavate da prstima pipate stakla i područje okvira oko njih, smanjujući mogućnost da ih nehotice ogrebete. Uz to, skidanje naočara s obe ruke osigurava da vam neće zapeti i pasti – objašnjavaju.

Obratite pažnju na to kako ih stavljate

Nikad naočare ne ostavljajte na njihovim staklima, već na držačima s staklima postavljenim prema gore. Osim toga, siguran položaj za njih je s otvorenim držačima položenima na ravnu površinu naopačke – kažu iz Washington Eyea, dodajući da je to najstabilniji položaj za ostavljanje naočara.

Očistite ih odgovarajućim materijalima

Umesto da obrišete naočare o košulju, salvetu ili peškir u kupatilu, koristite mekanu krpicu od mikrovlakana koju dobijete s naočarama ili koju možete kupiti kod optičara, piše Lifehacker. Drugi materijali su abrazivniji, što bi moglo da uzrokuje da nesvesno izgrebete naočare (što na neki način narušava svrhu).

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.