Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sve što treba da znate o nezi i uzgoju dracena - | K-013 Portal
dracen

Sve što treba da znate o nezi i uzgoju dracena



Ako želite da ukrasite vaš dom sobnom biljkom, bez obzira na uslove koje možete da joj pružite, dracena će biti odličan izbor za vas!

Uzgajane zbog svog atraktivnog lišća, dracene su popularne kućne biljke koje imaju veoma skromne zahteve za negom i održavanjem. Postoji preko 100 vrsta dracena, od kojih se mnoge koriste kao sobne biljke, jer se lako uzgajaju, toliko da ih je gotovo nemoguće ubiti, i tolerišu slabo osvetljenje.

Prema istraživanju koje je sprovela NASA, dracene mogu da čiste benzen, ugljen-dioksid, formaldehid i trihloretilen iz vazduha u zatvorenom prostoru. Međutim, one su toksične za kućne ljubimce, kao što su psi i mačke, i treba ih držati van domašaja životinja.

Kako se neguje dracena?

Da biste uzgajali dracene kao kućne biljke, posadite ih u kvalitetno zemljište i stavite ih na mesto koje dobija jako ali indirektno svetlo. Dracene su sobne biljke koje preferiraju senku, stoga izbegavajte direktnu svetlost, koja može da spali njihove listove.

Ove biljke su obično srećne u prosečnim kućnim ili kancelarijskim uslovima, ali ako vidite da im vrhovi listova postaju smeđi, to je često znak da je vlažnost preniska. Redovno zamagljujte biljku vodom iz boce sa raspršivačem ili je stavite na kamenčiće u tanjir napunjen sa malo vode. Ne dozvolite da korenje dodiruje vodu, jer to može dovesti do truljenja. Kako voda isparava, ona će dodati vlažnost okolnom vazduhu.

Ne preterujte sa zalivanjem dracene. Zalijte je kada se gornji centimetar zemlje osuši i đubrite je izbalansiranim đubrivom za sobne biljke, prateći uputstva na etiketi. Uopšteno govoreći, prihranjujte je svake druge nedelje u proleće i leto. Smanjite prihranu na jednom mesečno u jesen i ne dodavajte joj đubrivo tokom zime, jer je tada većina biljaka u fazi mirovanja.

Da li je dracena podložna štetočinama i bolestima?

Dracene su relativno otporne na štetočine. Gljivice mogu predstavljati problem ako su posađene u zemljištu koje sadrži kompost ili koru, pa koristite zemljište za sadnju bez ovih elemenata da biste sprečili pojavu gljivica.

Krljušti, lisne vaši, tripsi i brašnaste bube su štetočine koje ponekad sisaju sok iz lišća dracene, slabe biljke i čak ih ubijaju. Proverite da li ima ovih insekata ispod lišća vaše biljke, duž njenog debla i u njenoj osnovi.

  • Krljušti izgledaju kao bele, nejasne pamučne mase. Pokušajte da ih obrišite jakim prskanjem vode iz raspršivača na kuhinjskom sudoperu ili, ako su vaše biljke napolju, iz baštenskog creva. Takođe možete koristiti vatu ili pamučni štapić namočen u alkohol da ih obrišete. Isperite biljku čistom vodom kada završite.
  • Lisne vaši mogu biti zelene ili crne boje, sa okruglim, providnim telima. Oni uzrokuju žutilo lišća i često ostavljaju lepljiv sekret na vašim biljkama. Operite ih krpom umočenom u rastvor vode i sapunice ili nanesite insekticidni sapun.
  • Ljuske su male žutosmeđe, tamno smeđe ili bele štetočine sa voštanim omotačem. Koristite staru četkicu za zube umočenu u rastvor sapunice da ih ostružete. Ako kamenac i dalje postoji, nanesite hortikulturno ulje ili insekticidni sprej, prateći uputstva proizvoda.
  • Paukove grinje su premale da bi se videle bez lupe, ali sumnjajte da su prisutne ako primetite mnogo malih smeđih ili žutih mrlja na listovima vaše dracene, posebno tokom toplog vremena. Možda ćete videti njihova jaja ispod lišća. Pokušajte da prskate paukove grinje vodom. Ako ne da rezultate, primenite miticid, prateći uputstva na etiketi.
  • Tripsi su mali, krilati insekti, koji takođe mogu oštetiti dracene. Mogu se oprati i mlazom vode, ali zaražene listove treba odrezati. Izbegavajte da hranite biljku đubrivom sa visokim sadržajem azota, što često dovodi do nežnog, novog rasta koji privlači ove štetočine.

Da biste sprečili gljivične bolesti, zalivajte dracene u podnožju i izbegavajte da voda dođe na njihovo lišće. Pege na lišću se mogu tretirati fungicidom, ali ako vaša dracena počne da truli i poprimi miris buđi, moraćete je baciti, to stanje se ne može tretirati.

Neka vaše dracene budu zdrave i izdržljive tako što ćete im dati preporučene količine svetlosti, vode i biljne hrane. Kada kupujete nove biljke, dobro ih pregledajte ili ih stavite u karantin na nekoliko dana da biste bili sigurni da su čiste od štetočina pre nego što ih donesete kući. Pažljivo proverite biljke na otvorenom pre nego što ih premestite u zatvoreni prostor, tako da neželjene štetočine ne uđu s njima u vaš dom.

Kako orezati dracene?

Neke dracene mogu da narastu prilično visoko, ali ih je lako smanjiti kada je potrebno. Za najbolje rezultate, orezujte biljku kada aktivno raste, u proleće ili leto i koristite oštar, čist nož ili makaze. Dobra je ideja da sečivo umočite u malo izbeljivača i vode pre nego što napravite rezove, kako biste bili sigurni da neće preneti nikakve biljne bolesti.

Kada orezujete, stabljike dracene odrežite pod uglom. Takođe, uklonite sve povređene ili oštećene štapove i mrtve ili umiruće listove.

Započnite novu biljku dracene tako što ćete ubaciti isečenu trsku u saksiju sa vlažnim peskom ili čašu vode postavljenu na jarko osvetljen prozor. Kada se koren formira u vodi, posadite trsku u posudu sa zemljom za saksije.

Koje su najpopularnije vrste dracene?

  • Dracaena fragrans. Ova spororastuća biljka je laka za negu i dobro se prilagođava raznim uslovima. U zavisnosti od sorte, D. fragrans može imati čvrsto zeleno ili šareno lišće. Može da podnese laganu senku ili indirektnu sunčevu svetlost. Održavajte ih umereno vlažnim i dajte im dobro drenirajuću zemlju.
  • Dracaena relfexa. Ova dracena obično naraste do visine od 1 metra u saksiji. Održavanje je takođe minimalno. Listovi su raznobojni sa zelenim središtima i žutim ili kremastim ivicama; kako sazrevaju, postaju žute.
  • Dracaena deremensis. Ova biljka ima sjajne, čvrste zelene listove i može tolerisati zanemarivanje. Dajte joj slabo do srednje svetlo i dobro drenirano, ravnomerno vlažno tlo.
  • Dracaena sanderiana. Njene mlade stabljike mogu se tkati ili uplesti u različite oblike. Može se uzgajati u vodi ili u posudi od šljunka napunjenom vodom.
  • Dracaena marginata ima tamnozeleno, remenčasto lišće sa uskom tamnocrvenom trakom oko ivica. Zahteva minimalno održavanje da bi rasla bujna i srećna.
loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.