Sve vreme pogrešno peremo ovu vrstu odeće! -
pranje odeće, tkanina, veš mašina, veš, mašina, život, magazin, najnovije vesti

Sve vreme pogrešno peremo ovu vrstu odeće!

Toplina može oštetiti elastičnost tkanine, a uprkos tome što odeća za trening može biti jako prljava, pranje rublja mora biti na niskim temperaturama.

Kada je reč o pranju rublja, može se reći kako tu nema previše mudrosti. Odvojite boje, okrenete odeću i stavite u mašinu s deterdžentom i omekšivačem.

No, prema Dejanu Dimitrovu, direktoru firme “LaundryHeap”, postoji još mnogo drugih detalja na koje valja obratiti pažnju. Čini se da su neki od nas rublje prali pogrešno celi život.

Ovaj ugledni stručnjak za Mirror je podelio neke od svojih najboljih saveta za pranje rublja. A prvi i možda najvažniji, koji očito ne znaju svi, jeste da odeću okrenete iznutra pre nego što je stavite u mašinu.

Okretanje produžuje vek trajanja

“Okretanje odeće iznutra pre pranja osigurava da spoljni sloj ne poprimi boju, dlačice i slično od drugih predmeta u mašini”, objašnjava Dimitrov.

Osim toga, možete koristiti i maramice za sakupljanje boje kako ne biste bili u strahu hoće li vam neka odeća promeniti boju nakon pranja.

“Opšte je pravilo da, kada rublje perete s unutrašnje strane, produžujete joj vek trajanja, tako da svakako je mudro tako prati sve vrste odeće”, naglašava ovaj ekspert. Još jedna poeška koju ljudi često čine jeste stavljanje previše deterdženta.

“Zabluda je da će veća količina deterdženta bolje oprati rublje. Zapravo je suprotno. Stavljanje previše deterdženta stvoriće višak sapuna, koji će tamo zarobiti prljavštinu, bakterije i mirise, umesto da ih uklanja. Uvek se pridržavajte preporučene doze”, savetuje Dejan.

Umesto omekšivača – prirodna alternativa

A kada je reč o omekšivaču, on tvrdi kako taj korak trebamo u potpunosti preskočiti tokom pranja sportske odeće.

“Odeća za trening i druge aktivnosti obično se izrađuje od sintetičkih materijala, koji dobro deluju na zaštitu od znoja i održavaju nas ‘hladnima’ tokom vežbanja. Omekšivač tkanine ne reaguje dobro na te materijale”, upozorava Dimitrov.

Dodaje da omekšivači deluju na način da na odeći ostavljaju voštani premaz kako bi odeća bila mekša. Kada on ostane na sportskoj odeći, to sprečava njenu sposobnost da štiti od znojenja.

Da biste to izbegli, u potpunosti preskočite omekšivač ili se odlučite za prirodnu alternativu: nalijte pola šoljice sirćeta u pretinac za omekšivač pre poslednjeg ciklusa ispiranja.

Voda i sirće sat vremena pre pranja

Što se tiče temperature pranja, odeću za trening i bilo koju drugu koja sadržava elastin valja prati isključivo na niskim temperaturama.

“Toplina može oštetiti elastičnost tkanine, a uprkos tome što odeća za trening može biti jako prljava, treba je prati na niskim temperaturama”, ističe stručnjak.

Kupovina pouzdanog i učinkovitog deterdženta osiguraće da vaša odeća za trening uvijek izađe iz mašine što čišća, čak i nakon pranja na 30 stepeni. Isto tako, svu sportsku i odeću s elastinom osušite na svežem vazduhu i nemojte je izlagati sušilici ili radijatorima.

Dejan preporučuje da znojavu odeću pre pranja u mašini natopite u vodi i pola šoljice sirćeta, oko sat vremena pre pranja.

To će vam pomoći da uklonite nakupljeni znoj i prljavštinu, piše Mirror.

(Krstarica)Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.