Trikovi za udobniji život: Kakav nameštaj izabrati za mali stan -
namestaj za mali stan, izbor namestaja

Trikovi za udobniji život: Kakav nameštaj izabrati za mali stan

Kada živite u malom stanu, morate biti vrlo izbirljivi u pogledu onoga što unosite u prostor. Potreban vam je nameštaj, odnosno delovi nameštaja koji su funkcionalni i koji odgovaraju malom prostoru.

Ako vam je potrebna pomoć kako biste maksimalno iskoristili svoj prostor i pronašli komade nameštaja koji nisu samo funkcionalni već i lepi, pročitajte tekst do kraja!

Funkcionalni stočić za odlaganje

Ako imate mali stan, to verovatno znači da imate i mali dnevni boravak. Dakle, bilo koji stari glomazan sto se jednostavno neće uklapati. Umesto toga, odlučite se za stočić koji ima ugrađeno mesto za odlaganje stvari! Ovo je sjajna ideja za malu dnevnu sobu, jer nudi dvostruku funkciju – može služiti i kao stočić i kao skrivena ostava. Nudi savršeno mesto za skladištenje diskova, foto-albuma, časopisa, društvenih igara, ćebadi i svega drugog što želite da vam bude pri ruci, ali van pogleda.

Posebno su zanimljivi okrugli stočići za kafu za male stanove jer nude bolju mogućnost kretanja kroz prostoriju. Nema oštrih ivica, što ih čini odličnim za porodične domove, jer su bezbedni i ne postoji opasnost od povreda. Kada je u pitanju nameštaj za mali stan, jednostavno se opustite pri odabiru jer kupovina polovnog ili novog nameštaja može biti čak i zabavna.

Bočni C stolić

Ideja o upotrebi bočnog C stola u dnevnoj sobi je savršena. Sjajni su za male prostorije jer se lako mogu pomerati. Možete ih koristiti i kao radnu površinu za laptop tokom dana, kao sto za hranu i piće tokom gledanja filmova, a zatim ih možete premestiti na bočnu stranu kauča ili odložiti na kraj prostorije kada se ne koriste.

Šta ove C stolove čini izuzetno pogodnim? Donji deo koji se može gurnuti ispod sofe ili stolice, pa zauzimaju manje površine. Pošto su tako lagani, mogu se i pokretati lakše nego tradicionalni pomoćni stočići.

namestaj za mali stan, izbor namestaja

Zidna polica za knjige

U malom stanu preporučujemo odabir polica za knjige koje su montirane na zid sobe, jer kada postavite komad nameštaja u ravni sa zidom, zauzima se manje prostora. A znamo da zidne police za knjige imaju tendenciju malo tanjih profila od tradicionalnih polica za knjige.

Zidne police za knjige takođe su odličan način da iskoristite vertikalni prostor u svom domu za skladištenje i izlaganje. Možete ih koristiti kao alternativu noćnom ormariću ili u glavnom dnevnom boravku kao alternativu sa više vertikalnih odlagališta. Sigurno je da na malom prostoru ne želite samo da koristite površinu poda već želite da iskoristite i svaki centimetar koji možete, sve do plafona!

Pregrada za sobu uz otvorene police za knjige

Kada živite u garsonjeri, tada je naročito važno stvaranje posebnih prostora i korišćenje svakog kvadratnog metra. Za male prostore poput ovih možete da koristite pregrade za sobu da biste jednu veliku površinu odvojili u kutke. Pregrade za sobe daju vašem stanu iluziju više prostora bez ometanja prirodnog svetla. A pošto su pokretni, fleksibilni su za preuređivanje i premeštanje u različite svrhe, pravljenje različitih rasporeda, što je savršen trik za uređenje stana!

Želite da dobijete dodatnu funkcionalnost? Odlučite se za police za knjige bez naslona. Ovo vam daje mogućnost za stvaranje odvojenih prostorija, a istovremeno pruža mogućnost za dodatno, dvostrano skladištenje i izlaganje.

namestaj za mali stan, izbor namestaja

Barska kolica

To što živite u malom stanu ne znači da morate preskočiti prelepa barska kolica u svojoj dnevnoj sobi ili trpezariji! U stvari, ona mogu biti divan višenamenski komad nameštaja u malim prostorima. Lako se pokreću i pružaju mnogo mogućnosti. Mogu se koristiti i kao pomoćni stočić između stolica ili pored vašeg kauča! Na njih možete odložiti bilo šta, od pića i knjiga do dekoracije, pa čak i predmete za ličnu negu.

Taburei – idealan nameštaj za mali stan

Tražite dodatne opcije za sedenje? Možda mesto za noge? Alternativu glomaznom stolu? Odgovor na sve ove stvari su taburei. Sjajno ih je imati u malom prostoru jer su lagani i lako ih je premestiti tamo gde je to potrebno. I, kao što je pomenuto, mogu se koristiti i kao dodatno sedište, kao oslonac za noge i kao odlična alternativa stoliću. Lako ih je sakriti ispod stola ili kreveta kada vam je potreban dodatni prostor.

Viseće biljke

Biljke su neophodne  u vašem domu, bez obzira na veličinu. Posebno su sjajne viseće biljke. Biljke su, uopšte, savršen način za unošenje prirode u zatvoren prostor i imaju brojne prednosti kada je u pitanju vaše zdravlje i podizanje raspoloženja. Unose vedrinu, svežinu i boje u prostor. Zašto viseće biljke za mali stan? One ne zauzimaju dragocene kvadratne metre, ali na kreativan način daju posebnu vrednost i lepšti izgled vašim prostorijama.

namestaj za mali stan, izbor namestaja

Ogledala

Želite jednostavnu ideju za dekorisanje koja bi omogućila da vaš mali prostor izgleda veće? Okačite ogledalo na zid. Ogledala reflektuju svetlost, dodajući veće osvetljenje malim prostorima. Ogledala možete naći u svim oblicima, veličinama i stilovima. Tako možete pronaći ono koje savršeno odgovara vašem stilu i prostoru. Uz to, ona su jednostavan način za dodavanje funkcionalnog dekora vašim zidovima!

I ne treba da se zaustavite samo na jednom. Možda želite veće ogledalo za svoju dnevnu sobu ili ulaz. Međutim, manja ogledala mogu se dodati iznad komoda ili na zidove galerije radi malog odsjaja!

Zidne lampe

Svakom domu, velikom ili malom, potrebno je dobro osvetljenje. U malim stanovima posebno su poželjne zidne svetiljke. One omogućavaju dovoljno svetlosti, ali tako da, za razliku od podnih i stonih lampi, ne zauzimaju podne i druge dragocene površine koje možete iskoristiti za nešto drugo. Možete ih postaviti iznad kauča ili stola, za dodatno osvetljenje tokom čitanja, pisanja i sl. Možete ih naći u svim veličinama i stilovima, u zavisnosti od toga da li više volite moderan ili tradicionalan izgled, rustičan ili minimalistički. Na vama je samo da odaberete onu koja odgovara vašem stilu.

Komadi nameštaja sa konusnim nogama ili jednom nogom

Kada je reč o izboru nameštaja za male prostore, preporučujemo da se odlučite za komade koji se drže na podu na jednoj ili na konusnim nogama. Ovo omogućava iluziju da imate više prostora u sobi. Zapravo, oni vam i zaista daju više prostora, s obzirom na to da se nameštaj „odiže” od poda. Komadi nameštaja sa jednom nogom takođe se odlično uklapaju sa ranije pomenutim C stolovima.

Konusni nameštaj se pravi uglavnom sa drvenim i metalnim nogama. Za savremeniji izgled odlučite se za metalne noge. Ali ako ste više za rustičnije stilove, odlučite se za drvene konusne noge. Naravno, ako ste neodlučni, uvek možete da odaberete i kombinaciju oba materijala.

Okrugli stolovi

Spomenuli smo da su okrugli stolovi idealni u manjim prostorima. Isto važi i za kuhinjske ili trpezarijske stolove! U uskim prostorima, za okruglim stolovima je lakše sedeti i oko njih se kretati. Kriva linija takođe stvara ugodniji osećaj u malom prostoru, bez oštrih uglova i mogućnosti da naletite na njih. Okrugli stolovi se izuzetno dobro uklapaju i sa klupama i predstavljaju savršen nameštaj za mali stan.

Vaš stan kao savršen prostor za život

Kada jednom opremite svoj topli dom komadima funkcionalnog nameštaja, moći ćete zaista da uživate u komforu baš kao da ste u nekom većem prostoru. Bilo da živite u malom ili velikom stanu, dajte mašti na volju i budite kreativni. Ispoštujte naše savete, ubacite malo boje, dekorativne elemente i dobićete savršen prostor za život.

(Lj. Bugarin)Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.