U Beo zoo vrtu životinje zdrave, ima i prinova -

U Beo zoo vrtu životinje zdrave, ima i prinovamontekristo 0507


Zoološki vrt u Beogradu je zatvoren za posetioce zbog pandemije korona virusa, ali su, po rečima biologa Kristijana Ovarija, sve životinje zdrave, a ima čak i prinova.

Do sada je u zoološkim vrtovima u svetu ispitano više od 4.000 životinja i za sada postoji samo pet registrovanih slučajeva korone, a kako kaže Ovari, svuda je priča identična, odnosno COVID-19 je prešao sa čoveka na životinje.

"Situacija sa zdravljem životinja kod nas je normalna, nemamo nikakve simptome bolesti, što je veoma dobro. Ovi virusi su dosta specifični i imaju određene mehanizme kako napadaju ćelije. Domaćin COVID-19 je definitivno čovek. Treba biti na oprezu kada je zaštita životinja u pitanju, jer su virusi podložni mutacijama. Mi ne možemo da znamo šta nosi budućnost, ali možemo da povećamo mere bezbednosti", objašnjava biolog i dodaje da su u Beo zoo vrtu povećali mere predostrožnosti i dezinfekcije.

Pooštrene su mere priliko ulazaka i izlazaka kod životinja i samo određene osobe mogu o njima da brinu.

"Radimo sve što je u interesu naših milih životinja", kaže Ovari.

Prema njegovim rečima, život nije stao u zoološkom vrtu, pa su tako još koze, guske i patke na svet donele mlade.

"Svake godine rode dolaze kod nas i lepa je vest da su dve ovde svile gnezdo. Mama guska je takođe na svet donela svoje prvo malo gušče, a i patke su nam podarile pačiće. Definitivno, sa posetiocima ili bez, život u Beo zoo vrtu nije stao", istakao je Ovari.

Trenutno imaju oko 250 životinjskih vrsta i preko hiljadu jedinki i što se tiče hrane, navodi Ovari, dobro su snabdeveni.

"Uvek smo snabdeveni za dva meseca unapred i jedini problem je sa voćem i povrćem. To ne možemo da lagerujemo kao seno i zrnevlje, ili da zamrznemo kao meso. Tu smo uvek zainteresovani za neku pomoć", poručio je Ovari.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.