fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

upis na fakultet, koji fakultet izabrati, najbolji fakultet, zaposlenje nakon fakulteta, diploma fakulteta

Upis na fakultet – koji fakultet izabrati i ima li posla u struci

Pitanje koje se najčešće postavlja svim maturantima je: „Šta ćeš upisati?“. Sa druge strane i oni se sami pitaju da li nastaviti sa školovanjem, koji fakultet ili visoku školu  izabrati i da li ima posla u struci sa tom diplomom.

Upis na fakultet je prekretnica u životu koja u najvećem broju slučajeva određuje buduće zanimanje. Mnogi đaci slede svoj talenat i interesovanja, dok drugi razmišljaju kako „unovčiti“ diplomu. Jedno je zajedničko – svi žele da znaju kako se računaju bodovi, koliko je bodova prethodne godine bilo potrebno za upis i koji su to najtraženiji fakulteti u Srbiji.

Najtraženiji fakulteti 2020.

Prošle godine na Univerzitetu u Beogradu najtraženiji fakultet bio je FON (Fakultet organizacionih nauka). Na 820 mesta bilo je prijavljeno 2.157 kandidata. Iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka, drugi po popularnosti bio je ETF (Elektrotehnički fakultet). Jasno je da su informacione tehnologije već godinama najtraženije među maturantima. Što se tiče društveno-humanističkih nauka, prednjači Pravni fakultet, a slede ga Ekonomski, Filozofski i Filološki. Za Medicinski fakutet bilo je duplo više prijavljenih od broja slobodnih mesta, dok je za Stomatološki taj odnos 4:1. Fakulteti koji su najmanje zanimljivi među kandidatima su Fakultet za fizičku hemiju i Fizički fakultet, na kojima ostane duplo više mesta od broja prijavljenih. Oni koji nisu uspeli da prođu prijemni, često se odluče za ove fakultete samo da bi nešto upisali. Time samo sebi stvaraju problem, jer nije poenta upisati, već završiti fakultet i razumeti materiju o kojoj učiš.

Broj bodova potreban za upis na fakultete Univerziteta u Beogradu 2020.

Najpopularniji univerzitet u našoj zemlji nalazi se u glavnom gradu. Prošle godine na raspisanih 15.405 mesta, prijavljeno je 19.276 kandidata. Kada su u pitanju državni fakulteti, cilj svakog kandidata je ostvarivanje prava na budžet. Maksimalan broj bodova uvek je 100, a prag budžeta za upis na fakultet izgledao je ovako:

  • Elektrotehnički fakultet – softversko inženjerstvo 91,42
  • Geografski fakultet – turizmologija 87,24
  • Fakultet bezbednosti – studije nauka bezbednosti 84,35
  • Fakultet političkih nauka – međunarodne studije 83
  • Rudarsko-geološki fakultet – geofizika 81,24

Kako je maksimalan broj bodova na prijemnom ispitu 60, iz srednje škole potrebno je minimum 22 boda da bi se, uz perfektan učinak na prijemnom, upisao jedan od ovih fakulteta. Hajde da vidimo kako se računaju bodovi iz srednje škole.

Kako se računaju bodovi iz srednje škole za upis na fakultet?

Pod opštim uspehom iz srednje škole podrazumeva se zbir prosečnih ocena iz svih predmeta u prvom, drugom, trećem i četvrtom razredu pomnožen sa dva. Maksimalan učinak je 40, a minimalan 16. Uslov za upis na fakultet je završena četvorogodišnja škola. Učenici koji su završili trogodišnje srednje škole mogu upisati umetničke fakultete ili visoke škole uz polaganje dodatnih ispita, ako je tako odredila visokoškolska ustanova. Postavlja se pitanje šta je sa maturantima koji su završili privatne gimnazije i druge privatne srednje škole? U Srbiji danas postoji oko 50 privatnih srednjih škola. Ukoliko privatna srednja škola ima akreditaciju za rad izjednačena je sa državnom školom istog obrazovnog profila. Diploma ove škole izjednačava se sa diplomom državne. To znači da svi maturanti privatnih srednjih škola mogu konkurisati na državne fakultete. Akreditacija se dobija tako što se plan i program usklađuje sa standardima koje propisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Pre upisa u privatnu srednju školu važno je znati da li je ona akreditovana, odnosno da li postoji mogućnost da maturant kasnije upiše bilo koji fakultet.

Dokumenta koja su potrebna za prijavu prijemnog ispita

Kako bi se prijavio za prijemni ispit za određeni fakultet ili visoku školu, kandidatu su potrebna sledeća dokumenta:

  • Popunjen obrazac prijave na konkurs
  • Overena fotokopija ili original svedočanstva svih razreda srednje škole na uvid
  • Overena fotokopija ili original diplome o položenom završnom ili maturskom ispitu na uvid
  • Dokaz o uplati naknade za prijemni ispit (iznos i broj računa se razlikuje u zavisnosti od ustanove na kojoj se polaže prijemni ispit)

Na prijemni ispit kandidat nosi ličnu kartu ili pasoš kao identifikacioni dokument.

Sa diplomom kog fakulteta se najbrže zapošljava?

Iako postoji mnogo izuzetaka, pitanje diplome fakulteta ili visoke škole jeste poprilično povezano sa zapošljavanjem. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, najduže na posao čekaju mašinski tehnolozi, metalurzi, geolozi, elektroničari i prerađivači i obrađivači drveta. Poslednjih godina primetno je smanjenje interesovanja za ekonomskim i pravnim fakultetima (bilo privatnim bilo državnim), dok je sve veća potražnja za studijama u oblasti informacionih tehnologija i medicine. Do posla nakon završenog fakulteta najbrže dolaze IT stručnjaci sa FON-a, ETF-a i drugih tehničkih fakulteta. Možemo zaključiti da su najtraženija zanimanja u Srbiji trenutno: diplomirani inženjeri informacionih tehnologija, diplomirani inženjeri elektrotehnike i računarstva i diplomirani inženjeri elektronike.

(Lj. Bugarin)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.