Večita dilema 'Stan ili kuća': Kako doneti pravu odluku i napraviti pravi izbor -
stan ili kuca, stan, kuća, dilema

Večita dilema 'Stan ili kuća': Kako doneti pravu odluku i napraviti pravi izbormontekristo 0507


Odluka o kupovini nekretnine u kojoj ćemo stanovati jedna je od najvažnijih koje donosimo tokom života. Za razliku od svih ostalih kupovina i ulaganja, ona se trajno odražava na kvalitet življenja nas i naše porodice.

Nekretnina u koju ulažemo postaje naš dom i nešto što treba da nam predstavlja svakodnevno utočište i zato je od velike važnosti dobro promisliti ovu odluku i presuditi koji tip nekretnine je bolji za nas. Predstavljamo nekoliko važnih faktora u odlučivanju da li da kupite stan ili kuću.

Broj članova porodice

Broj članova porodice je od velike važnosti kada odlučujete da li ćete uložiti u kuću ili stan. Ukoliko živite sami, ili ste par bez namere da proširujete porodicu, stan može biti adekvatnije rešenje za vas, jer ćete uz manja ulaganja dobiti dom koji nećete imati potrebe da proširujete naknadno. Ukoliko pak planirate da širite porodicu, kuća predstavlja fleksibilnije rešenje sa mogućnošću kasnije dogradnje i izmene rasporeda prostorija. Ukoliko nekretninu kupujete kao višečlana porodica, možete razmotriti stan veće kvadrature ili kuću na osnovu drugih preferencija i faktora.

Centar ili periferija grada

Odluka da li ćemo živeti u centru ili na periferiji grada najčešće donosimo na osnovu broja članova domaćinstva, toga da li vozimo i posedujemo automobil kao i lociranosti posla i fleksibilnosti radnog vremena. Poslednjih godina sve je više onih koji poslove obavljaju preko interneta i od kuće i ova situacija idealna je za luksuz izmeštanja iz bučnih gradskih jezgara i život u kući. Sa druge strane, ukoliko vi i članovi vaše porodice radite puno radno vreme u gradu, a uz to imate i decu koja idu u vrtić ili školu, odabir stana u gradu daleko je jednostavnije rešenje. Posedovanje automobila može donekle premostiti ovaj problem, čak i kod mnogočlanih porodica. Na izbor između stana i kuće mogu uticati i prethodne životne navike i preferencije. Stanovi u Novom Sadu su veoma popularni i za porodično stanovanje jer mnoge privlači život u jezgru ovog brzorastućeg grada, dok se sa druge strane oni odrasli u kućama teško odriču većeg prostora i dvorišta pa se uvek radije odlučuju za kuće na periferiji.

Sistem grejanja

Sistem grejanja mnogima predstavlja odlučujući faktor kod kupovine nekretnine. Dok kupovinom stana već imamo obezbeđeno centralno gradsko grejanje i osim što plaćamo račune, ne moramo da se bavimo ovim, posedovanje kuće podrazumeva veća inicijalna ulaganja i kontinuirani rad. Sa druge strane, energetska efikasnost u gradnji kuća se poslednjih godina značajno povećava i okretanje obnovljivim izvorima toplote smanjuje troškove grejanja i u kući. Čak i u ovom slučaju, početna ulaganja u uvođenje grejanja u novu kuću su velika, i mnogi se odlučuju da taj novac radije ulože u još nekoliko kvadrata stana.

Održavanje

Posedovanje kuće podrazumeva redovnu renovaciju i održavanje i zbog toga se smatra da ono sa sobom nosi veće troškove od posedovanja stana. Stanovi su najčešće optimizovani za život odmah po useljenju. Sa druge strane, ukoliko posedujete kuću imate veće mogućnosti za uvođenje energetski efikasnih rešenja, za ispoljavanje kreativnosti u formi uređenja dvorišta ili promene fasade, dok se u zgradama o svemu ovome morate dogovarati sa komšijama.

Prostor i cena

Količina prostora često je presudni faktor u odluci koji tip nekretnine da kupimo. Ljubitelji većeg prostora i dvorišta radije se odlučuju za kupovinu kuće. Ipak, cena je onaj faktor koji zapečaćuje naše odluke a ona može varirati u zavisnosti od broja kvadrata nekretnine i lokacije. Dok pri kupovini stana kupujemo samo kvadraturu životnog prostora, pri kupovini kuće najpre prvo plaćamo plac, a potom ulažemo u dobavljanje svih mogućih građevinskih dozvola i samu gradnju kuće pa sam iznos može veoma varirati i biti nepredvidiv.

Na kraju, i kada analiziramo sve faktore u procesu odlučivanja između kuće i stana, korisno je zapitati se šta je to što nas (i članove naše porodice) lično više privlači i šta će nam obezbediti kvalitetniji i bezbrižniji život, te kakve smo kompromise i ulaganja spremni da napravimo.

(Lj. Bugarin)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.