Veganska jaja uskoro na tržištu -

Veganska jaja uskoro na tržištu

pancevo, beograd, novi sad

Dve Francuskinje osmislile su vegansku zamenu za jaja, koju u laboratoriji prave biolozi Pariske škole za industrijsku biologiju.

"Ključni sastojci i dalje se prave i uskoro će biti otkriveni. Problem sa kojim se suočavamo jeste pronalazak tačne ravnoteže sastojaka da bismo napravili pravu formulu", rekle su biološkinje Filipin Solie i Šerilin Tavazuk.Ova jaja će se naći na tržištu čim njihova testiranja dobiju "zeleno svetlo" kako bi mogli da garantuju da su nutritivno održiva. Cilj je da jaja budu spremna za tržište sredinom 2020. godine.

Veganska jaja će se konzumirati na identičan način kao i kokošja.

Ljuska je još u procesu izrade. U toku su konsultacije sa stručnjacima oko izbora najzdravije opcije.

U odnosu na kokošja jaja, veganska sadrže oko 10 odsto manje proteina i masti, manje su kalorična i sadrže dijetalna vlakna. Što se ukusa tiče, aroma ovih jaja sumporastija od kokošjih."Kada smo počeli sa kreiranjem veganskih jaja, najkomplikovanije je bilo napraviti jaja koja će pri kuvanju reagovati isto kao i kokošja", rekle su biološkinje o poteškoćama sa kojima su se susretale. "Kokošja jaja se koriste na toliko različitih načina i to otežava proces kopiranja", dodale su one.

Tim se nada da će nova jaja biti dobra zamena za one koji su se odlučili za veganski način ishrane.

(N1)

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com