fbpx
pozar na automobilu

Verovali ili ne, požar na automobilu najčešće izaziva voda

Vatrogasci kažu da u proseku svakoga dana u Beogradu izgori najmanje jedan automobil. Uzroci su brojni – voda ulazi u elektroniku, dolazi u dodir sa žicama, požar može da izbije čak i kad svetla i klima uređaj ne funkcionišu.

Vozila se često pale i zbog nestručnih prepravki bez majstora, upozoravaju stručnjaci, koji savetuju kako sve to može da se spreči.

Zvuči apsurdno, ali voda je najčešći uzrok požara u automobilu. Neka vozila bi se sigurno zapalila tokom vožnje da ih vlasnik nije dovezao do majstor.

"Voda ulazi u elektroniku, dolazi u dodir sa žicama, povećava otpor i kada uključimo grejanje može doći do požara", kaže Aleksandar Milutinović, auto-električar.

Ukoliko ne radi elektronski podizač stakla, a čuje se pucketanje, velika je verovatnoća da će se automobil zapaliti.

Koji su još uzroci požara

Požar može da izbije čak i kad svetla i klima uređaj ne funkcionišu. Zato sve treba redovno proveravati. Elektronika u automobilu je pod stalnim naponom.

"Došao je kod nas jedan citroen, nisu mu radila svetla pozadi. Kada smo uzeli da proverimo osigurače čuli smo neko zujanje, a kada smo otvorili videli smo varničenje. Da nije došao čovek preventivno, sigurno bi mu se zapalio negde tokom vožnje", ukazuje Milutinović.

Miloš Majstorović, komadant vatrogasno-spasilačke brigade Beograd kaže da se vozila često zapale i zato što se popravljaju bez majstora.

"Godišta vozila nisu bitna, kao ni godišnje doba, nema pravila. Uvek bude požara i zimi i leti, a iz iskustva često se vozila pale i zbog nestručnih prepravki bez majstora", objašnjava Majstrović.

Šta se savetuje

Upozorava činjenica da vatrogasne službe godišnje prosečno ugase oko 400 požara na automobilima.

S obzirom na to da je vozilu potrebno šest do sedam minuta da izgori, protivpožarni aparat je obavezan u svakom automobilu.

Taj aparat može uspešno da ugasi svaki početni požar.

"Prvi savet je pri primećivanju požara da se vozilo ugasi, izbaci iz brzine i podigne ručna. Nakon toga izaći, sa aparatom pokušati gašenje i obavezno pozvati 193 vatrogasce", savet je komadanta vatrogasno-spasilačke brigade Beograd.

Pouzdani znaci koji bi nagovestili da će doći do požara u vozilu, ipak, ne postoje, ali ako osetite miris paljevine ili pucketanje tokom vožnje, najbolje je da auto odvezete kod majsotra.

Najsigurnije i jedino rešenje je redovno održavanje.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble