Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vožnja s klimom ili spuštenim prozorima? Evo šta leti troši više goriva - | K-013 Portal
potrosnja goriva, potrosnja goriva sa klimom, spušteni prozori auta, automobil

Vožnja s klimom ili spuštenim prozorima? Evo šta leti troši više goriva


Večna dilema vozača leti – štedi li se više goriva vožnjom sa spuštenim prozorima ili upaljenom klimom kada su napolju paklene vrućine?

Potrošnja goriva u velikoj meri zavisi i od modela automobila koji vozite, vaših vozačkih navika i još nekoliko faktora.

Ranija istraživanja pokazuju da vožnja s klimom na vrućinama povećava potrošnju goriva u automobilu s četiri putnika za otprilike pet posto. Na primer, ako vozite Volkswagen Boru s motorom od 90 konjskih snaga, u proseku ćete trošiti pola litra goriva više na 100 kilometara, prenosi Telegraf.

Klima ili spušten prozor?

Korišćenje klime povećava potrošnju benzina, ali spušteni prozori povećavaju otpor. Stručnjaci su testirali SUV i sedan na dve različite staze, a test je pokazao da je za potrošnju gore ako vozite sa spuštenim prozorima pri brzini od 85-95 kilometara na čas. Pri toj brzini efikasnost potrošnje goriva opada za 20 posto, dok je pri korišćenju klime ona pala za 10 posto.

U slučaju da vozite ispod 80 kilometara na sat, onda su spušteni prozori efikasnija opcija.

Ukratko, ako ste u gradu i temperature nisu previsoke, bolje je voziti sa spuštenim prozorima. Ako je napolju pakleno vruće i vozite pri većim brzinama, klima je bolja opcija.

(Krstarica)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.