fbpx
zapusila se kanalizacija, zapusenje kanalizacije, kanalizacija, zapusila se wc solja, kako otpusiti wc solju

Zapušila se kanalizacija – evo kako da efikasno rešite problem!

Problemi koji se javljaju u stanu ili kući mogu poprilično da poremete porodični mir. Nekad nas uzmemiri pojava insekata, nekad problem sa instalacijama, a možda najčešće problemi sa vodom. Najveći broj poziva stanari upućuju za čišćenje kanalizacije, otpušavanje odvoda i razne druge intervencije na cevovodima.

Zapušeni lavabo ili sudopera, kada ili WC šolja mogu se odgušiti pritiskom vode ili mašinskim putem. Za domaćinstva koriste tehnologiju prilagođenu uskim profilima cevi koja podrazumeva korišćenje motornih spirala sa rotirajućim glavama za oslobađanje kanalizacione cevi od masnih naslaga ili blokada.

Postoje brojna rešenja kojima možete i sami probati da otpušite odvode, ali za teže slučajeve sigurno će vam biti potreban majstor. Ipak oni imaju alate i znanje za najefikasnije odgušenje kanalizacije. Sredstva za odgušenje kanalizacije koja najverovatnije imate kod kuće

U zavisnosti od tipa zapušenosti odvoda, možda ćete uspeti da taj problem rešite sami, uz pomoć sredstava koja imate u svom domu. Jedno od najčudotvornijih sredstava je soda bikarbona. Nikada nemojte ostati bez kesice od bar pola kilograma natrijum hidrogenkarbonata. Sigurno ste je bar jednom do sad isprobali i videli da pravi čuda sa zapušenom kanalizacijom. Dobitnu kombinaciju predstavlja miks pola šoljice sode sa pola šoljice soli koje sipate u odvod sudopere, lavaboa ili kade. Kada sačekate oko dvadesetak minuta, treba da sipate vrelu vodu. Ovo je odličan metod za laka i površna zapušenja u sifonu ili cevi kanalizacije. Ukoliko je potrebno, ponovite još jednom isti postupak. Nemojte ovo primenjivati u WC šolji.

Sona kiselina je po mnogima najbolje sredstvo za otpušavanje cevi. Generacije unazad je koriste za laka zapušenja odvoda. Postupak je poprilično jednostavan, ali treba voditi računa da ne dođe u dodir sa kožom. Uspite u odvod trećinu boce sone kiseline i sačekajte dvadesetak minuta pre nego što isperete odvod vodom. Ukoliko u prvom pokušaju ne uspete, probajte ponovo. Ako i posle drugog pokušaja niste uspeli, znajte da je u pitanju srednje ili teško zapušenje odvoda. Slično se koriste i druga sredstva kao što su Cevtok, Cevol, Mr Muscle gel, itd.

Jedno od neobičnih sredstava za otpušavanja odvoda je koka-kola. Ona može pomoći kod zapušenja izazvanih mrvicama hleba, talogom kafe ili masnoćom. Još slabije od nje deluje limunova kiselina, ali može biti dobro rešenje kao prva pomoć, pre nego što nabavite nešto jače. Iscedite 5-10 limunova u posudu i zatim tu kiselinu sipajte u zapušeni odvod. Sačekajte do sat vremena i prelijte vrelom vodom. Ako se desi da ste delimično otčepili odvod, sipajte ponovo. Kao što možete primetiti, ovo sredstvo može biti poprilično skupo, a ne baš preterano efikasno, zato je bolje da primenite sodu bikarbonu za laka zapušenja.

Kod nestručnog otpušavanja odvoda i cevi, može doći do zagušenja sanitarija ili zagušenja spoljne kanalizacije i cevi, a u najtežim situacijama, može se zapušiti kompletna vertikala stambenog ili poslovnog objekta. Zato, kada su u pitanju srednja i teška zapušenja, potrebno je da pozovete vodoinstalatera.

Mašinsko odgušenje kanalizacije

Kada razmišljate kako da započnete posao od kuće, možete kreirati blog koji će se baviti problemima u svakom domaćinstvu. Svakodnevno se ljudi u stambenom ili poslovnom prostoru suočavaju sa problemima, a zapušeni odvodi i cevi spadaju u najučestalije. Kod težih kvarova, kada je potreno više vremena, adekvatan alat i znanje, pozvaćete majstora. Kako zapušenost ne bi napravila popriličan nered u vašem domu, treba je sanirati na pravi način.

Otpušavanje se može raditi ručno, sajlama, mašinski ili pod pritiskom vode. Mašinsko odgušenje kanalizacije je veoma efikasno, jer mašine brzo i detaljno čiste kanalizacioni odvod, bez ostavljanja nereda.

Signali koji vam poručuju da pozovete majstora i pre zapušenja odvoda

Kada primetite sporije oticanje vode, klokotanje ili druge čudne zvuke koji dolaze iz sudopere, lavaboa, kade ili WC šolje ili neprijatan miris iz njih, treba da vam se upali alarm da je reč o problemu. Kako ne biste napravili još veću štetu, najbolje je da se javite majstoru. Iako ste možda vodili računa i niste bacali hranu ili druge otpatke u odvode, cevi vremenom propadaju. U tom slučaju je potrebno promeniti deo cevi ili čak i cele cevi.

Iako često bežimo od od ovakvih i sličnih problema, kako ih ne bismo učinili većim nego što jesu, potrebno je da reagujemo na vreme. Probajte najpre sa sredstvima za otpušavanja, ali ako to ne uspe, obavezno pozovite vodoinstalatera. Možda će vam usluga biti skupa, ali razmislite koliko biste mogli da platite ako se problem proširi na susedne stanove. Suočite se sa problemom i brzo ga rešite. Sigurno ćete biti mirni u nekom narednom periodu.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble