Zaštitne maske opasne po životnu sredinu -
zastitne maske, zastitne maske opasne po zivotnu sredinu

Zaštitne maske opasne po životnu sredinumontekristo 0507


Svakog minuta u svetu se iskoristi i baci tri miliona zaštitnih maski, a mnoge završavaju u prirodi i predstavljaju pravu ekološku bombu, piše list “Fanpejdz”.

Zaštitne maske su napravljenje od plastičnih polimera, koji u prirodi šire takozvane mikro i nano plastične čestice, dijametra manjeg od pet milimetara. Mikroplastika, uključujući i onu koja nastaje razlaganjem zaštitinh maski, ostavlja u prirodi otrovne materije kao što su teški metali, navodi list.

Organizacije za zaštitu okoline upozoravaju da, budući ne postoje uputstva kako odlagati i rešiti se zaštitnih maski, raste opasnost od daljeg zagađenja okoline.

List podseća na ranija naučna istraživanja, koja su pokazala da 14 miliona tona mikroplatike završava na morskom dnu, zagađeni su najudaljeniji delovi planete kao što je Antartik i najveće morske dubine.

Mikroplastika iz mora često završava u telima morskih životinja, uključujući i one koje jedemo.

Drugo istraživanje potvrdilo je da jedući morsku hranu sedmično unesemo u naše telo pet mlilgrama mikroplastike, što je isto kao kada bismo jednom sedmično pojedli fino samlevenu kreditnu karticu.

U Italiji iskorištene zaštitne maske završavaju zajedno sa ostalim smećem, ali s obzirom na količinu, neke specijalizirane firme već rade na izradi posebnih kontejnera kako bi se, budući da su napravljene od plastike, i zaštitne maske reciklirale.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.