fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

deca, pitanje zasto

Zašto deca uporno pitaju "zašto"?

Kada je u pitanju razvoj deteta, toliko je stvari koje bi trebalo uzeti u obzir, a to ponekad može da bude zbunjujuće za roditelje.

Oni koji nemaju nikakvu obrazovnu obuku o tim temama mogu samo da se oslone na intuiciju ili životno iskustvo s decom. Počeće da primećuju određena ponašanja svog deteta i misliće da su "iritantna" ili negativna, dok zapravo postoje razlozi za to.

Ponašanje dece uvek ima značenje, čak i ako roditelji to ne mogu da razumeju. Zato je važno biti svestan razvoja deteta, jer to može da pomogne roditeljima da shvate šta je u pozadini nekog ponašanja i kako detetu pomoći.

Svako dete dosegne tačku u svom razvoju u kojoj često pita "zašto?". To će biti prva stvar koju će reći na sve što mama i tata kažu, a to će ponekad testirati živce roditelja. Roditelji će se do kraja dana možda osećati frustrirano zbog toga.

Međutim, radi se o vrlo važnoj fazi u njihovom razvoju, i to o fazi koju treba negovati, a ne blokirati, piše moms.com.

Kada deca počinju da pitaju "zašto"?

Prema "Rise and Shine", deca će obično početi da pitaju "zašto?" kad napune dve ili tri godine, a to će trajati dok ne napune četiri ili pet godina.

Važno je zapamtiti da se svako dete razvija drugačije, a neka deca mogu da nastave da pitaju "zašto?" i nakon pete godine, i to bi moglo da bude zbog toga što su prirodno radoznala.

Zašto pitaju "zašto"?

Prema "Baby Sparks", jednostavan odgovor je da deca u ovom uzrastu postaju zainteresovanija za svet oko sebe i željna su da znaju zašto i kako sve funkcioniše oko njih.

Ona takođe grade svoj vokabular jer prihvataju vaš odgovor i samo su željna novih informacija, a time i reči.

Ovu fazu treba podsticati

Prema "WOW Parentingu", odgovaranje na takvo pitanje može da pomogne detetu u bržem učenju i može da ga podstakne da ostane znatiželjno i u starijem uzrastu.

Međutim, uvek će se pojaviti pitanja na koja ni roditelji ne znaju odgovor, ali umesto da kažete da ne znate ili jednostavno ne odgovorite, podstaknite dete da razmisli o odgovoru ili provedite neko vreme zajedno tražeći ga. To im može pomoći da se nauče kritičkom razmišljanju i preispitivanju sveta oko sebe.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.