fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

snovi, sta smo sanjali

Zašto ne možemo da se setimo šta smo sanjali

Nauka ima odgovor na pitanje zbog čega neki ljudi ne mogu da se sete svojih snova. Jedan od razloga zašto snove može biti teško zapamtiti je taj što su hemikalije u mozgu povezane sa pamćenjem — norepinefrin — i električna aktivnost mozga koja pomaže pri prisećanju na najnižim nivoima kada sanjate.

Iako još uvek nije moguće u potpunosti utvrditi zašto noću sanjamo određena mesta ili određene uspomene, boje, glasove, prizore, pa i ljude, neki će se lako prisetiti svojih snova, dok će drugi imati problema s tim.

Ako vam smeta što ne možete da se setite ujutru onoga šta ste sanjali prethodne večeri, postoje mogući razlozi za to.

Stres i traumatično iskustvo

Istraživanja su pokazala da stres ne samo da narušava i skraćuje REM fazu spavanja, već i povećava broj buđenja tokom noći. Pored stresa, postoji i trauma, koja je slična ali malo intenzivnija – i jedno i drugo mogu da otežaju pamćenje onoga što ste sanjali.

Ishrana

Važno je izbegavati hranu koja remeti san – teška hrana, masni i prženi obroci, začinjena jela, citrusno voće, ali i gazirana pića. Ovakve namirnice nisu preporučljive ni u toku dana, a posebno ih ne treba konzumirati pred spavanje.

Pored ovakve hrane i pića, takođe se ne preporučuje ni konzumiranje kofeina, nikotina, kao ni alkohola, jer sve to remeti san.

Način spavanja

Sve od nesanice, pa do apneje u snu i narkolepsije može negativno da utiče na ciklus spavanja. 

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.