Zašto pojedine osobe imaju problem da razlikuju levo i desno? -
levo, desno, razlikovanje

Zašto pojedine osobe imaju problem da razlikuju levo i desno?

Da li ste ikada imali problema sa razlikovanjem, pa da jednostavno ne znate gde je levo i desno?

Na primer, imate časove vožnje i instruktor vam kaže da skrenete levo, a vi u mislima stanete i ne možete da se setite koja je leva strana.

Ako je odgovor potvrdan, znajte da niste sami – značajan broj ljudi ima problema s razlikovanjem leve i desne strane.

Razlikovanje leve i desne strane predstavlja složen neuropsihološki proces koji uključuje nekoliko viših neuroloških funkcija, poput sposobnosti integrisanja senzornih i vizuelnih informacija, funkcije jezika i memorije. Za neke je to prirodno, ali je za druge značajan izazov.

Postoji još jedan problem s kojim se suočavaju zdravstveni radnici – kada rade s pacijentima, njihova desna strana je pacijentova leva. Prema tome, tačno razlikovanje leve i desne ruke uključuje i vizuelno-prostornu funkciju mentalnog rotiranja slike.

Teško da je kraj sveta kada pogrešno skrenete, ali postoje mnoge situacije u kojima zamena leve i desne strane može imati razorne posledice.

Neki od najtragičnijih primera u medicini su kad se operacija izvodi na pogrešnoj strani tela: odstranjivanje pogrešnog bubrega ili noge (najčešće zdravih organa i udova).

Iako postoji sistem provere na takvim mestima gde se očekuje minimalan broj takvih grešaka, najčešće je ipak ljudska greška u korenu ovakve katastrofe.

Dokazi pokazuju da žene više zbunjuje desna strana, a muškarci su malo bolji u razlikovanju leve i desne strane jer imaju bolje razvijenu vizuelno-prostornu funkciju.

(nationalgeographic.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti