Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zašto su pamuk i pamučna odeća bitni? - | K-013 Portal
pamuk, pamucna odeca

Zašto su pamuk i pamučna odeća bitni?


Pamuk je glavni tekstil modne industrije. U svakom od naših ormara se verovatno nalazi ogroman procenat pamučne odeće, što uključuje običan, obojeni i mešani pamuk. Pamuk je prirodno vlakno dobijeno od biljke pamuka čija upotreba datira još iz petog milenijuma pre nove ere.

Pamuk se može proizvoditi konvencijalno ili na organski način, ali kako god da je proizveden, daleko je bolji od veštačkih materijala.

Pamuk nije samo tekstil, već on predstavlja i asocijaciju na nešto čisto, mekano i udobno. Prirodan je materijal, pa je sinonim za zdravo i dobro. Pamučna odeća obezbeđuje kvalitet za vaše najmlađe i za vama bliske ljude, kako kvalitet odevanja tako i kvalitet života. U nastavku teksta saznajte više o pamuku i njegovim prednostima.

Šta je pamuk i odakle potiče?

Pamuk kao materijal se sastoji iz vlakana različitih dužina koja su dobijena od biljke pamuka koja se industrijski gaji. Sačinjen je uglavnom od celuloze, nerastvorljivog organskog jedinjenja koje je jedan od glavnih strukturnih elemenata većine biljaka.

Mekan je i vazdušast materijal, ali da bi biljka pamuka normalno rasla i razvijala se potrebno joj je mnogo sunca i kiše, kao i dug period u toku godine bez mraza. Materijal se dobija iz ‘’čaura’’ biljke pamuka, koje obavija omotač. To se kasnije pretvara u predivo koje se tka i dobija se izdržljiva i mekana tkanina.

pamuk, pamucna odeca

Poreklom sa istoka, tačnije iz Indije, pamuk je doživeo nekoliko industrijskih revolucija. Nakon što je Indija kolonizovana od strane Engleske, proizvodnja je počela značajnije da se razvija u Britaniji, a zatim se proširila na ceo svet. Najveći proizvođači pamuka u svetu su trenutno Indija, Kina i Sjedinjene države.

Koje su glavne karakteristike pamuka?

Brojne pozitivne osobine čine pamuk popularnim materijalom u tekstilnoj industriji.

Mekoća je jedna od najbitnijih karakteristika materijala, ako želimo udobnu garderobu. Ta mekana tekstura pamučne tkanine se prenosi sa biljke na kojoj su još pre obrade, vlakna vazdušasta i mekana.

Biljka pamuka ima ćelije čvrste strukture koje kreiraju čvrstu i elastičnu tkaninu, otpornu na habanje. Tako da je pamuk karakterističan i po svojoj dugotrajnosti.

Apsorpciona moć.

Apsorpciona ili upijajuća moć pamuka je vrlo važna osobina, koja kožu ostavlja suvom. Ovo je naročito bitno kod beba i dece jer ih čuva od vlage i daje osećaj prijatnosti. Upijanje vode omogućava upravo vazdušasta struktura pamuka, jer između vlakana postoje mnogi prostori u koje voda može da uđe i ostane zarobljena.

Zbog svoje upijajuće prirode, lako prima i boju, pa se može bojiti u najrazličitije boje, koje trajno ostaju.

Na kraju, ne manje važna, prozračnost, koja omogućava da koža diše mnogo bolje nego kod sintetičkih materijala. Ona je jedan od faktora najbitnijih za zdravlje kože ljudi, pa je zbog ove osobine pamuk izuzetno cenjen.

Gde se sve koristi pamuk?

Pamuk se ne koristi samo u proizvodnji odeće, već u mnogim drugim industrijama. Gde god je potreban fin, mekan i vazdušast materijal, pamuk će naći svoje mesto.

Proizvodnja odeće je jedna od najbitnijih primena pamuka

Pamuk se koristi za izradu raznih tkanih materijala, uključujući platno, teksas i mnoge druge. Sastavni je deo tekstilne industrije zbog mogućnosti masovne proizvodnje, mekoće, dugotrajnosti i moći upijanja. Služi za pravljenje majica, pantalona, farmeki, haljina, džempera i još mnogo drugih komada odeće.

Idealan je za posteljinu i peškire

Pošto je izuzetno mekan i poznat je po svojoj apsorpcionoj moći, nema boljeg materijala za posteljine, a naročito za peškire. Generalno, cela spavaća soba može biti opremljena predmetima od pamuka. Od jastuka do tepiha, poželjno je da je sve sačinjeno baš od pamuka.

Za donji veš je od velike važnosti

Donji veš kao posebna kategorija odeće je od izuzetne važnosti za naše zdravlje i osećaj prijatnosti. Grub, sintetički donji veš može izazvati infekcije i brojne iritacije. Zbog svih navedenih osobina pamuka, on je jedan od najboljih materijala za proizvodnju donjeg veša za žene i muškarce, a naročito za decu.

Ulje od pamuka je višenamenski proizvod

Pamučno ulje se dobija ceđenjem semena pamuka, koje je nusproizvod procesa proizvodnje. Ulje se može koristiti kao preliv za salate ili za spravljanje margarina, gotovo kao svako drugo jestivo biljno ulje.

Takođe se može koristiti za pravljenje šminke, sapuna, sveća i raznih drugih stvari.

Koje su prednosti pamuka u odnosu na sintetičke materijale?

Gotovo sve osobine pamuka su ujedno i njegove prednosti u odnosu na sintetičke materijale. Ono što je najbitnije je naše zdravlje, odnosno zdravlje naše kože, koje je ugroženo kada je u kontaktu sa sintetikom.

Koža teže diše, vlažna je i iritirana je grebanjem, a zatim i najezdom bakterija i virusa. Sa druge strane pamuk ima antibakterijska svojstva i zbog svih svojih pozitivnih osobina je daleko bolji od sintetike.

Jedina ‘’mana’’ mu je što je za nijansu skuplji od sintetike, što čak ne mora uvek biti slučaj.

Kupovinom pamuka ne samo da sebi poboljšavate kvalitet života, već podržavate i industriju pamuka koja doprinosi održivosti planete i ekološki je daleko prihvatljivija od proizvodnje bilo kog veštačkog materijala.

(S. Stanković)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...