fbpx
sesta decenija, sesta decenija zivota

Zdravi i srećni u šestoj deceniji života

Ulazak u šestu deceniju života predstavlja početak nove etape zrelog doba, koji odlikuju brojne prednosti ali i izazovi u domenu zdravlja i odnosa prema sebi. U ovoj fazi života neretko se susrećemo sa sukobljavanjem subjektivnog osećaja sebe i onoga što smatramo da se od nas očekuje kada je u pitanju stil života, budući da je pred nama trenutak kada ćemo ući u period takozvane rane starosti.

Zbog toga je važno da realno sagledamo svoje mogućnosti i pronađemo balans između zdravog odnosa prema svakodnevnim aktivnostima i osvešćenosti povodom sopstvenih potreba u smislu očuvanja dobrog zdravlja.

Fizička aktivnost kao ključ zdravlja

Fizička aktivnost predstavlja jedan od osnovnih koraka ka dobrom zdravlju, odnosno jedan od najefektnijih načina očuvanja dobrog fizičkog ali i psihičkog stanja svakog pojedinca. S druge strane, sasvim je opravdano odgovoriti na eventualne zdravstvene faktore koji nam mogu postaviti određene limite u ovom domenu. U tom smislu je pre svega potrebno razviti svest o prirodnom trošenju i slabljenu koštano-zglobnog sistema i povećanom riziku od preloma. Među starijom populacijom su prelom kuka i uopšte ozlede zglobova najčešći izvor briga u ovom pogledu i postoji uvreženo mišljenje koje dovodi do fatalističkog poimanja ovakvih povreda. Činjenica je, međutim, da iskusan i stručan ortopedski hirurg prilagođava lečenje svakom pacijentu individualno i sprovedena operacija kuka i kolena ne znači nužno i dug postoperativni oporavak i slabu pokretljivost, šta više. Među mogućim vidovima lečenja ovakvih povreda savremena medicina nudi i fast-track tretaman ubrzanog oporavka, koji stvara preduslove za mobilizaciju pacijenta već nekoliko časova u odnosu na operaciju. Ovo ujedno znači i da nakon ovakvog pristupa lečenju povrede pacijenti danas mogu početi oporavak u kućnim uslovima već nakon prvog postoperativnog dana.

Činjenica da telo s godinama može postati lakše podložno ozledama, ne znači da bi trebalo da strahujete od spoljašnjih uticaja i fizičkog angažovanja, već da je važno biti upućen u moguće rizike i procedure lečenja eventualnih povreda. Umereno vežbanje, šetnje, negovanje određenih hobija koji zahtevaju angažovanje mišića poput plesa, u velikoj meri će pomoći vašem telu da održi ili poboljša kvalitet mišića. Na ovaj način se između ostalog smanjuje rizik i od gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i demencije.

Uravnotežena ishrana i kvalitet sna

Balansirana ishrana u velikoj meri može pomoći da održimo mladalački osećaj sebe, kao i da preventujemo određene bolesti, odnosno umanjimo njihov negativni uticaj na stanje našeg organizma ukoliko se sa njima već suočavamo. Jedan od benefita ove etape života jeste što pojedinac poseduje značajno iskustvo sopstvenog tela, te i poznaje efekat određenih namirnica na svoj organizam. Generalna preporuka je belansiran unos voća, povrća i mesa, dok se od žitarica preporučuju ječam, pirinač i zob, koje sadrže esencijalnu aminokiselinu triptofan i stimulišu sintezu seratonina i melatonina. Navike u ishrani kao i fizička aktivnost mogu značajno uticati na kvalitet sna. Izbegavajte kasne i teške obroke, a fizičke aktivnosti usmerite na otvoren prostor. Uvođenje određenih relaksirajućih rutina pre odlaska na spavanje, kao što je dobra knjiga, šolja čaja ili prikladan televizijski sadržaj, je takođe odlična ideja. Ovo je u velikoj meri relativno i potrebno je da prepoznate aktivnosti koje doprinose vašem ličnom osećaju unutarnjeg mira, koji će pomoći dobrom noćnom snu.

Društveni život i mentalno zdravlje

Usamljenost sama po sebi jeste izvor stresa za svaki organizam, a u poznijim godinama neretko bivamo skloni da socijalizaciju stavljamo po strani. S druge strane, najveći benefiti ovog perioda života su što zapravo imamo više vremena za sebe, znamo koji tip zabavnih aktivnosti nam u najvećoj meri prija i umemo da odgovorimo na svoje potrebe. Zbog toga je bitno da podstičemo sebe na aktivnosti u toku kojih imamo mogućnost interakcija sa ljudima na način koji nam najviše odgovara. Uz kvalitetno vreme sa porodicom i prijateljima, priključite se grupama koje se bave kreativnim i zabavnim aktivnostima, uzmite u obzir sticanje novih veština ili volontirajte. Postoje brojni načini na koje možete osmisliti svoje društvene aktivnosti i nemojte zanemarivati njihov značaj za vaše dobro mentalno, a samim time i opšte stanje.

Ulaskom u šezdesete godine života otvarate vrata jedne nove etape, koja prirodno podrazumeva i brojne nepoznanice i izazove, ali može neopozivo biti izuzetno uzbudljiva, sadržajna i prijatna. Kao zrela osoba koja poznaje sebe i svet oko sebe, prigrlite ovaj period života kao početak zaista zlatnog doba, perioda kada ste pre svega sami sebi u fokusu. Blagovremeno i pažljivo odgovarajte na signale koje vam šalje vaše telo u domenu zdravlja, primenjujte korake prevencije eventualnih bolesti i povreda, a pre svega se potrudite da svakog dana date sebi razlog za radost i osmeh.

(Velibor Živkov)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble