Znate li razliku između breskve i nektarine – osim u dlačicama? -
breskva, nektarina, razlika

Znate li razliku između breskve i nektarine – osim u dlačicama?

Mnogi više vole jedno voće od drugoga, pa tako tvrde da je breskva sočnija i slađa od nektarine i obrnuto. Ali, to su lična mišljenja koja se baziraju na utisku, a ne na čvrstim činjenicama

Iznenađenje – nektarina je zapravo vrsta breskve, osim što ima glatkiju kožu u poređenju s breskvom, piše Goodhousekeeping.

U osnovi, mali regresivni gen deli nektarinu od toga da bude breskva. Breskve su poreklom iz Kine gde su ih uzgajali za komercijalne svrhe, a u Severnu Ameriku stigle su početkom 19. veka.

U Kaliforniji su od 1940. uzgajali nektarine da imaju više mesa i javljaju se varijeteti pa je na taj način postala dostupnija širokoj javnosti.

Koža breskve prekrivena je zaštitnim slojem dlačica koju najčešće uklanjamo prilikom pripreme pekmeza ili pravljenja pita, budući da se prilikom kuvanja i pečenja može stvrdnuti. Koža nektarine je tanja, pa je ona bolji izbor za izradu tarta ukoliko nemate vremena ni volje da je ljuštite.

Osim toga, nema nikakve razlike. Na vrhuncu sezone, u julu i avgustu, iako se mogu pronaći već i u kasno proleće i ranu jesen, breskve i nektarine imaju sočno meso i sladak ukus. I kod jedne i kod druge koštica može biti čvrsta i urasla u meso ili pak labava i da se lako odstranjuje. Obe vrste ukusne su sirove ili pečene i kuvane.

Kod biranja voćke važno ih je pomirisati. Ukusnije voće ima intenzivniji miris. Zrele breskve mekše su na dodir. Potražite one s ružičastom i kremasto belom ili crvenom bojom, a izbegavajte one koje su zelenkaste kod peteljke ili su na nekim mestima natučene.

(Krstarica)Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.