Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website K-013.com | Impresum - | K-013 Portal


K-013 Portal

UMESTO ŠTUROG IMPRESUMA...

Najznačajnije činjenice o K-013 portalu

Prvo pojavljivanje pod nazivom K-013 zabeleženo je davne 2004. godine, kada se napravila stranica na kojoj su bile fotografije i kratke biografije osoba koje su se dopisivale u čet sobi "Pančevo" na Krstarici. Otud i naziv K-013: K - kanal , 013 - Pančevo. 

Godinu dana kasnije, na inicijativu okupljenih u čet sobi "Pančevo", stranica sa slikama se proširuje i pojavljuju se prve informacije vezane za Pančevo (servisne informacije, najave događaja, kratke vesti i sl) u okviru rubrike "013info" na tada jedinoj internet stranici koja se ažurirala 24 sata dnevno. U to vreme, postojale su još dve internet stranice - Nedeljnik "Pančevac", koja se ažurirala jednom nedeljno i stranica Opštine Pančevo koja se manje više nije ni ažurirala. 

Radio Televizija Srbije je izveštavala o "čudu" iz Pančeva. 

Odziv čitalaca bio je više nego očekivan zbog čega se i sadržaj širio. 

Od samog starta, K-013 je zamišljen kao mesto gde će se slivati najvažnije i najbitnije informacije (agregator vesti), od medija sa teritorije Južnog Banata. 

Sredinom 2005. godine, K-013 pokreće prvi onlajn radio u Pančevu koji program emituje nekoliko sati. U okviru programa, reemitovale su se emisije Radio Pančeva "Vi pitate, mi tražimo odgovor" i centralni dnevnik "Paralele".

Zahvaljujući K-013 portalu, 2005. godine prva "živa" slika preko interneta otišla je u svet prenosom Internacionalnog karnevala u Pančevu. Od tada do danas preko K-013 portala čitaoci mogu da prate u direktnom prenosu sve najvažnije događaje u gradu. 

Tehnologija se razvijala, K-013 je u skladu s' mogućnostima pratio i već krajem 2006. godine čitaoci K-013 portala imali su priliku da slušaju 20 tematskih radio kanala koji su emitovali program 24 sata. 

2010. godine, na svoj mali jubilej - 5 godina postojanja, dolazi do prvog redizajna sajta. Na inicijativu tadašnje gradonačelnice, Pančevci su imali priliku da ukazuju na probleme u gradu kroz rubriku "Pitajte gradonačelnicu", što je praktično bila i preteča sadašnjeg "Sistema 48". 

Pojavljuju se novi portali u gradu, polako se sužavao medijski prostor a K-013 biva izložen sve većim pritiscima. 

2015. godine, K-013 privremeno obustavlja distribuciju sadržaja zbog neophodneg prelaska na novu platformu. Za to vreme, na naslovnoj strani bio je potavljen plejer do K-013 radija a u Pančevu počinje ekspanzija internet portala. Što bi rekli "niču kao pečurke". 

2019. godine nakon šestomesečnog internog istraživanja, K-013 pravi totalni zaokret i počinje sa novom "programskom šemom", što je rezultovalo time da ubrzo postane najčitaniji portal u gradu.  

Danas, K-013 je i dalje najčitanija i najmodernija multiplatforma koja čitaocima pruža veliki izbor sadržaja na dnevnom nivou. 

3. maja 2022. na Svetski dan slobode medija, počinje sa radom i prvi pančevački info tv kanal "MAX INFO" koji preko Youtube platforme emituje servisne informacije 24 sata dnevno. 

K-013 za 18 godina postojanja, nikada nije odstupao od izvorne ideje - prikupljanje informacija sa više izvora na jedno mesto (agregator vesti) i pored konstantnih pritisaka, jedan je od svega nekoliko nezavisnih portala u gradu. 

Na društvenoj mreži Fejsbuk stranicu K-013 Online prati preko 46.000 korisnika. 

K-013 se finansira isključivo iz sopstvenih sredstava i uz pomoć donatora i sponzora.

Zbog aktuelne političke situacije u Pančevu i Srbiji, prema našem skromnom mišljenju, još uvek nema elementarnih uslova da se K-013 sufinansira kroz "projekte u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa". Samim tim K-013 nije u obavezi da bude u Registru medija. 

U narednom periodu K-013 će nastaviti sa obogaćivanjem sadržaja uz profesionalno izveštavanje i poštovanje svih propisa, Kodeksa i standarda. 

Hvala što pratite K-013!