Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Hapšenja: Oštetili budžet za 107 miliona, uhapšeno 68 osoba - | K-013 Portal

Hapšenja: Oštetili budžet za 107 miliona, uhapšeno 68 osoba

ostetili budzet, hapsenja, poreska policija

U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova lišeno je slobode 68 lica zbog poreske utaje, pranja novca, zloupotrebe položaja odgovornog lica i falsifikovanja službene isprave.

Oni su oštetili budžet za 107 miliona dinara i pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 104 miliona dinara, navodi se u saopštenju Poreske uprave i dodaje da je četvorici uhapšenih određena mera zadržavanja do 48 časova.

Kako se navodi, tokom 2017. i 2018. godine odgovorna lica tri privredna društva iz Beograda, Draževca i Podgorca su, u saučesništvu sa 63 poljoprivredna proizvođača, organizovali uvoz voća iz Grčke preko jednog od tih privrednih subjekata.

Nakon toga su uvezeno voće prikazivali kao domaće, uz sačinjavanje fiktivne dokumentacije, a potom su ga izvozili u Rusiju. Vlasnici poljoprivrednih gazdinstava su na osnovu tako sačinjene lažne dokumentacije deo novca koji je uplaćen na njihov račun na ime PDV nadoknade vratili odgovornim licima jednog od tih privrednih društava i tako su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 104.755.884 dinara.

Pored toga, osumnjičeni su u nameri da delimično izbegnu plaćanje PDV i poreza na dobit pravnih lica umanjivali poresku obavezu nezakonitim korišćenjem PDV nadoknade i nezakonitim uvećanjem troškova poslovanja, čime je oštećen budžet Srbije u iznosu od 107.103.765 dinara.

Protiv osumnjičenih je podneta zajednička krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Nišu, navodi se u saopštenju.

(FoNet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.