Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Od početka godine utajeno više od sedam milijardi dinara poreza – šta se najviše švercovalo - | K-013 Portal

Od početka godine utajeno više od sedam milijardi dinara poreza – šta se najviše švercovalo

svercovanje, utaja poreza

Uz nešto više kontrola nego prošle godine, inspektori Poreske policije su u prvih šest meseci otkrili više od sedam milijardi dinara utajenog poreza, što je za četvrtinu više. Ne jenjavaju pokušaji šverca akcizne robe, a otkriveno je i dvostruko više takozvanih fantomskih preduzeća.

Uz fantomske firme i preduzeća za pranje para, koja se osnivaju zbog izbegavanja plaćanja poreza, za inspektore je potpuna novina otkriće onih koja su nastala da bi ostvarila pravo na povraćaj PDV-a. Tri takva u organizaciji vlasnice knjigovodstvene agencije iz Ćuprije, za godinu dana su prisvojila 10 miliona dinara iz državne kase.

"Oni su svakog meseca predavali fiktivne PDV prijave koje je sačinjavala vlasnica knjigovodstvene agencije i na osnovu lažnog sadržaja iz tih poreskih prijava zahtevali povraćaj PDV-a. Novac od povraćaja PDV-a predavali su vlasnici knjigovodstvene agencije", kaže Ivan Ivanović, koordinator Poreske policije.

Poseban je i slučaj dva preduzeća iz Subotice koja su pravila lažne fakture u kojima je količina prodate robe višestruko umanjena, imali su i krivotvorene bankarske izvode sa odgovarajućim uplatama. Na taj način pokušali su da im mimo oporezivanja ostane više od 500 miliona dinara.

Svi oni su među 72 uhapšena u proteklih šest meseci. Podneto je i 665 krivičnih prijava za više od 900 krivičnih dela.

"Izvršenjem pomenutih krivičnih dela izbegnuto je plaćanje poreza u ukupnom iznosu od 7,3 milijarde dinara, što je za oko 26 odsto više nego u istom periodu prošle godine", ističe Ivanović.

U prvoj polovini godine, u odnosu na isti period prošle, za 50 odsto je opao šverc cigareta, dok je, sudeći po zaplenama, za toliko skočio nelegalan promet rezanog i duvana u listu. Oduzeto je 55.000 litara nafte, tri hiljade litara alkohola i više od tone kafe. Ipak, još se prepričava ranija zaplena u nelegalnom magacinu od 400 kvadrata u centru Beograda.

"U tom pretresu su zatečene velike količine akciznih proizvoda, pre svega alkoholnih pića stranog porekla i to ekskluzivnih brendova, i pronađeno je i oduzeto preko 1.700 komada raznih alkoholnih pića, zatim preko 40 vrsta cigareta i tompusa", navodi Boban Ničić, inspektor Poreske policije.

Roba vredna više desetina miliona dinara iz tog magacina preseljena je u poreski i već rasprodata.

(Rts)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.