Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DNEVNA DOZA KUHINJE: Kako se prave špecle? (recept) - | K-013 Portal

DNEVNA DOZA KUHINJE: Kako se prave špecle? (recept)

Špecle recept

Šta su špecle? Špecle ili Spätzle su tradicionalna nemačka testenina koju mnogi često prave i u Vojvodini, a po izgledu je najsličnija onome što mi zovemo tarana.

Priprema je brza i jednostavna, pa čak i ako nemate pravi alat za pravljenje špecli.

Sastojci:

3 jajeta,
3-5 kašika oštrog belog brašna,
na vrh kašikice soli.

Napomena:

Brašno postepeno dodajte jer u zavisnosti od veličine jaja može vam biti potrebno manje ili više brašna. Ukoliko vam testo ispadne gušće možete dodati i malo vode.

Način pripreme:

U činiju razbijte jaja i postepeno dodajte brašno da dobijete gustinu testa kao kad pravite noklice za paprikaš. Odnosno, testo treba da bude gušće nego za palačinke, a mnogo ređe nego za rezance za supu. Gustina testa je najsličnija testu za uštipke. U zavisnosti od gustine testa, od ređeg testa će biti duže, a od gušćeg testa će biti kraće i deblje i trebaće vam malo više vremena da ih proterate kroz sito.

Ono što većina nas u Srbiji nema, to je sprava za pravljenje špecli koja liči na krupno rende sa dodatkom u koje se sipa testo. Čime to može da se zameni?

Kao odlična zamena za "špecl mejker" mi je poslužio rešetkasti dodatak za kuvanje na pari. Možete koristiti i neki đevđir sa krupnijim rupama. Bitno je da "to rupičasto" može da se stavi preko šerpe sa provrelom vodom.

U duboku šerpu sipajte vodu i posolite je. Kada voda provri, ali ne da jako ključa nego onako da "rezi", preko šerpe stavite cetku i kašiku testa. Testo kašikom razvlačite tako da ono propada kroz rupice. Postupak ponavljajte dok ne potrošite otprilike trećinu testa, što zavisi i od toga koliko brzo pravite špecle.

Skuvane će isplivati na površinu, a te skuvane izvadite u drugu šerpu, prelijte ih s malo ulja, promešajte i poklopite.  Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo testo, ali kao što rekoh proveravajte da li je skuvano testo već isplivalo na površinu vode, da vam se nova tura presnog testa ne bi lepila na već skuvane špecle i da se ne bi pravile kugle od testa.

Skuvane špecle možete koristiti kao i bilo koju drugu testeninu, da li uz gulaš ili sa sirom,makom, orasima ili nečim desetim, izbor je na vama.

 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.