Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Turisti besni: Kazna od 250 evra za sedenje na čuvenim stepenicama - | K-013 Portal

Turisti besni: Kazna od 250 evra za sedenje na čuvenim stepenicama

Rim stepenice

Turisti u Rimu su se nemalo iznenadili kad su policajci počeli da ih teraju sa čuvenih Španskih stepenica koje ukrašavaju „večni grad“ od 18. veka.

Ovih 136 stepenica koje vode do Crkve Trinita dei Monti zaštitio je Unesco kao svetsku baštinu i već dugo su omiljeno mesto za odmor umornih turista koji u obilasku grada vole da sednu na njih.

Policijska akcija rasterivanja turista koji sede na stepenicama plod je odluke rimskih vlasti koje su u junu donele niz novih pravila, uključujući zabranu „neurednog jedenja“ pored spomenika, šetnje bez majice i skakanja u fontane. Između ostalog, turistima je sada zabranjeno da po slavnim stepenicama vuku kofere i torbe s točkićima, kao i kolica.

Samo ako sednete na jednu od stepenica, mogli biste da platite 250 evra kazne, a 400 evra je globa ako ih zaprljate ili oštetite.

„Lepo je zaštititi spomenik i naravno da ne bi trebalo da jedete na stepenicama, ali zabraniti da sednete je zaista preterano. Čini mi se da je to odredba u fašističkom stilu, koju će lokalna uprava biti prisiljena da preispita“, komentarisao je bivši zamenik ministra kulture Vitorio Zgarbi.

„Složili smo se da ljudi ne bi trebalo da kampuju i jedu na stepenicama, jer ostavljaju smeće. Ali kriminalizovati ljude zato što su seli, posebno ako su stariji, malo je preterano“, kazao je Tomazo Tancili, direktor rimske podružnice udruženja italijanskih hotelijera, prenosi Gardijan.

Slične mere su na snazi u Veneciji, gde vlasti patroliraju oko Trga svetog Marka i drugih spomenika. Sve je više pravila o kojima turisti širom Italije moraju da vode računa. Osim što ne smeju „neuredno“ da jedu ili „kampuju“ na trgovima ili stepenicama spomenika, ne smeju ni ustima da dodirnu levke iz kojih teče voda u fontanama, prenosi Index.hr.

Na plaži u Erakleji, u blizini Venecije, na primer, ne smeju da se grade kule od peska, a na Kapriju ne smete nositi bučne cipele. Pritom se ne misli na klompe, one su zabranjene još 1960. godine.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.