Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Za šta možete zameniti čašu punu opušaka na plaži? - | K-013 Portal

Za šta možete zameniti čašu punu opušaka na plaži?

Cigareta

„Molim vas pivo“, govori strani turista dok na obližnjem šanku predaje plastičnu čašu do vrha napunjenu opušcima.

Zatim dobija čašu piva jednake zapremine kao što je čaša sa opušcima koju je doneo. Akcija u kojoj možete sakupljajući bačene opuške sa plaže, dobiti pivo ili neko drugo piće, pokrenuli su stanovnici Estepone.

U svakom kafiću u Esteponi na plaži zalepljen je promotivni materijal ove kampanje koja nastoji da održi peščane plaže čistim.   Primorsko mesto na jugu Španije, koje je udaljeno svega 90 kilometara od Malage, pokrenulo je kampanju „Obale bez opušaka“ (Las orillas sin colillas) koja je naišla na oduševljenje lokalnog stanovništva i turista.

Svakog leta pesak i more progutaju hiljade opušaka kojima je potrebno više od deset godina da se razgrade a ovom kampanjom tvorci žele da podignu svest ne samo kod svojih sugrađana nego i kod turista, o značaju zaštite životne sredine.

Savetnica za područje Estepone Suzana Aragon ističe da „svaki opušak koji završi u pesku ili moru može da kontaminira do 50 litara vode“. Osim toga, ona ističe da je opušcima potrebno i do 10 godina da se razgrade, te da je jasno da nanose ogromnu štetu morskom dnu i morskim životinjama.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.