Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Igračke za dečake i devojčice – kako deca biraju svoje igre - | K-013 Portal

Igračke za dečake i devojčice – kako deca biraju svoje igre

igracke za decake, igracke za devojcice

Da li ste ikada prošli pored vrtića ili osnovne škole za vreme odmora i videli kako se deca igraju? Ako jeste, možda ste primetili kako devojčice sede zbijene u maloj gomili i ćaskaju ili igraju igrice, dok dečaci trče uzduž i popreko čitavog igrališta, jure jedni druge i generalno su bučni (uglavnom bučniji od devojčica).

Sasvim je izvesno, dečaci i devojčice s igraju drugačije. Kada su u pitanju igračke, njihov izbor je takođe različit. Nije tajna da devojčice češće biraju lutke i mekane igračke, dok će dečaci biti više zainteresovani za automobile i slaganje kocki i različitih blokova. Pročitajte zbog čega deca imaju različita interesovanja i kako da podstaknete svoju devojčicu ili dečaka da isproba neku drugu igru.

Kako se igraju devojčice, a kako dečaci?

Priroda ima veliku ulogu u tome kako će izgledati igra dečaka, a kako igra devojčica. Postoje određene urođene hormonske, neurološke i fizičke razlike između polova koje se manifestuju veoma rano. Devojčice od rođenja pokazuju više interesovanja za ljude i lica nego dečaci. Možda se time može objasniti zašto se devojčice više igraju lutkama i plišanim igračkama, a dečaci kamionima ili vozovima.

Bilo da su u pitanju autići koje guraju niz tepih ili ako voze džipove na akumulator, dečaci će uvek izabrati igračku sa točkovima. Interesovanje za automobile i građevinske blokove usko je povezano sa razvijenijim mehaničkim veštinama i snalaženjem u prostoru kod muške dece.

Kako se rađaju sa više mišićne mase, dečaci su fizički uglavnom aktivniji od devojčica. Takođe, roditelji će pre dopustiti dečacima da rizikuju i podsticaće grubost u igri, dok će pokušati da zaštite devojčice od povreda.

Kako su devojčice sklonije empatiji, osetljivije su za druge i imaju izraženije jezičke veštine od dečaka, češće biraju igre u kojima mogu da glume, izmišljaju ili jednostavno nose neku ulogu. U ovoj činjenici možda leži odgovor na pitanje zašto dečaci više vole da se igraju u većoj grupi, a devojčice u paru. Naravno, ovo nije opšte pravilo i svako dete pojedinačno, u skladu sa svojim karakterom i okruženjem može reagovati drugačije.

Izbor igračaka – koreni u kulturi i rodnim stereotipima

Zbog čega će devojčice sa gomile igračaka radije izabrati lutku, a dečaci autiće ili loptu? Razloge za različite afinitete prema igračkama između ostalog treba potražiti u rodnim stereotipima sa kojima se deca sreću u ranom detinjstvu. Počev od toga kako roditelji opreme sobu za bebu – roze zidovi za devojčicu, plavi za dečaka, preko odabira posteljine i odeće.

Međutim, čak i u onim slučajevima kad su roditelji rešeni da budu neutralni i da ne odrede potpuno izborom boja detetovo okruženje, društvo postupa drugačije. Dovoljno je da obratimo pažnju na pakovanja igračaka i marketing proizvođača koji je jasno usmeren na jedan ili drugi pol. Prema boji i vrsti pakovanja možemo da prepoznamo da su, primera radi, igračke za dečake povezane sa pustolovinom i istraživanjem. S druge strane, igračkama podstičemo devojčice da budu nežne, kreativne ili čak “lukave”.

Međutim, iako postoji “podela” na igračke za devojčice i dečake, treba naglasiti da nekad nisu same igračke suštinski muške, odnosno ženske, već da je odgovor u načinu na koji se deca igraju. Primera radi, ako date devojčici nekoliko plastičnih dinosaurusa, ona bi mogla da odglumi neku dramu, da ih odvede “da traže hranu” ili ih jednostavno tretira kao svoje kućne ljubimce. Dečak će verovatnije organizovati borbu dinosaurusa.

Različite igračke podučavaju decu različitim veštinama

Deca uče o svetu i razvijaju svoje kognitivne sposobnosti kroz igračke sa kojima se igraju. Igračke namenjene devojčicama i dečacima donose drugačije lekcije i podstiču decu da razvijaju različite vrste veština kroz igru. Roditelji koji žele da njihovo dete bez obzira na pol izgradi jake kognitivne, kreativne i prostorne veštine, trebalo bi da obezbede igračke koje promovišu raznoliko učenje.

Kako „igračke za devojčice“ oblikuju razvoj deteta

Igračke za devojčice se više fokusiraju na fizički izgled i privlačnost. Takođe je verovatnije da će promovisati igru negovanja i pomoći deci da igraju uloge u veštinama domaćinstva kao što su kuvanje i čišćenje. Ako je devojčica snabdevena samo “super-devojačkim” igračkama, ona bi mogla snažno da razvije svoje veštine negovanja, ali će propustiti druge oblasti razvoja. Nije isključeno da će devojčice okružene isključivo ovakvim igračkama dobiti ideju da je fizički izgled treba da bude njen glavni prioritet.  

Kako „igračke za dečake“ oblikuju razvoj deteta

Veća je verovatnoća da će igračke za dečake biti takmičarske i agresivne. Igračke namenjene muškoj deci uglavnom su dizajnirane tako da podstiču preuzimanje rizika tokom igre. Karakteristično za ovu vrstu igračaka je i to da češće poučavaju decu prostornim odnosima i kako da grade strukture. Ako se malom dečaku daju samo “super-muške” igračke tako da je izložen nasilnoj igri, to bi moglo da podstakne agresivnije reakcije u stvarnom životu.

Potpuno izostavljanje “igračaka za devojčice” iz dečakovog detinjstva može da dovede i do toga da mališan ne razvije neke od važnih porodičnih veština koje ove igračke pružaju. (Ove veštine su važne za buduće muževe i očeve u koje treba da se razviju jednog dana).

Rodno neutralne igračke kao dobro rešenje

U odrastanje svojih mališana, pored izrazito “ženskih” ili “muških” igračaka ipak treba uključiti rodno neutralne ili “blago muške” igračke, zbog toga što one mogu i te kako obogatiti detinjstvo. Benefiti igranja sa ovakvim igračkama su brojni, počev od pozitivnih efekata po kognitivni, umetnički i fizički razvoj deteta. Muzički instrumenti su dobar primer “rodno neutralnih” igračaka.

Stručnjaci predlažu da roditelji daju svojoj deci što je moguće širi spektar igračkih iskustava, kako bi im omogućili da izazovu sebe, saznaju u čemu uživaju i u čemu su dobri i tako daju više mogućnosti za učenje.

Ujedno, roditelji mogu da budu dobri uzori. Mame mogu da podstaknu svoje devojčice da rade više fizičke aktivnosti pokazujući im kako da vežbaju, dok će dečaku ponuditi plišanu igračku da se mazi i tako mu pokazati da može da bude ljubazan i negovan, baš kao i njegov tata. Dakle, obezbeđivanjem različitih perspektiva, roditelji stvaraju deci prilike da razviju sve veštine koje će im trebati dok odrastu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS