Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Biciklofoni srednješkolcima - | K-013 Portal

Biciklofoni srednješkolcima

Biciklofon je, da podsetimo, punjač za mobilni telefon koji se aktivira okretanjem pedala trenažnog bicikla.

Pančevo je jedini grad u Srbiji koji se može pohvaliti da zahvaljujući biciklofonu štedi električnu energiju tokom punjenja mobilnih telefona, afirmiše bicikl kao alternativni vid prevoza i  pospešuje rekreaciju svih koji biciklofon koriste. Biciklofoni su, zapravo, trenažni (sobni) bicikli konstruisani tako da se okretanjem pedala može dopuniti mobilni telefon. Ideja je potekla iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave Pančevo, septembra prošle godine, povodom obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti, a zasluga za konstrukciju i realizaciju pripada profesorima i učenicima Srednje mašinske škole u Pančevu.

Tada su postavljena tri biciklofona: u holu Gradske uprave, u holu Centra za kulturu i u čekaonici Autobuske stanice Pančevo.

Pod sloganom ”Pametno punjenje”, biciklofoni ovih dana nastavljaju svoju ekološko edukativnu misiju.  Prošle nedelje je jedan biciklofon prebačen u srednju Medicinsku školu ”Stevica Jovanović”, a drugi u Muzičku školu ”Jovan Bandur” u Pančevu. Treći je na dogradnji jednog dela u Mašinskoj školi i do kraja nedelje bi trebalo da bude postavljen u Tehničkoj školi ”23. maj” u Pančevu. Sva tri biciklofona će biti u ovim školama do kraja školske godine.

Tokom leta će biti postavljeni na mestima gde će moći da ih koristi što veći broj građana i posetilaca, a od septembra će biti predati drugim srednjim školama na polugodišnje korišćenje. Cilj je da biciklofoni ”gostuju” u svim školama Pančeva i naseljenih mesta, a u cilju afirmacije bicikla kao alternativnog prevoznog sredstva, uštede električne energije, dopune mobilnih telefona i rekreacije.

Premeštanje biciklofona u škole je tek prva u nizu aktivnosti kojima će Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva obeležiti 5. jun, Svetski dan zaštite životne sredine. Cilj je da se različitim aktivnostima, kontinuiranim i različitim akcijama i projektima, Pančevo rebrendira u moderan evropski grad koji brine o zaštiti životne sredine i koji je lider u osmišljavanju načina za očuvanje okoline, kao i primene mera pogodnih za očuvanje životne sredine u urbanim uslovima.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS