Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dušan Milojkov na pedalama doneo nove inkubatore pančevačkoj bolnici - | K-013 Portal

Dušan Milojkov na pedalama doneo nove inkubatore pančevačkoj bolnici

dusan milojkov, inkubatori, pancevacka bolnica

Pančevac Dušan Milojkov pre dve godine osmislio je svoju akciju „Biciklom za bebe”, partnera pronašao u Rotari klubu u Pančevu, prevalio put, prikupio 67.280 dolara, a u ovdašnje porodilište stigli su mobilni i stacionarni inkubator, sto za reanimaciju i tri lampe za fototerapiju, sve za novorođenčad.

– Opšta bolnica u Pančevu ima stare inkubatore i one novijeg tipa, ali podložne servisiranju. Bilo je jasno da moraju da se nabave novi. Okrećem pedale uvek u humanoj misiji, a ovoga puta da otkucaje srca poklonim klincima rođenim u južnom Banatu. To nisam mogao da uradim sam. Podržao me je Rotari klub u Pančevu, a iza akcije stala je i Fondacija „Rotari” distrikta Srbija i Crna Gora – kaže za „Politiku” Milojkov, koji kad pitate koliko kilometara ima u gumama, podseća da ekvator ima 40.000 kilometara, da ga je obišao tridesetak puta, te upućuje na sabiranje i 17 knjiga putopisa, koje se takođe prodaju za pomoć bolesnoj deci. Uspeo je tako da omogući presađivanje oba bubrega jednoj devojčici, a sakupljao je novac i za završetak Hrama Svetog Save. Njegovo životno putovanje na dva točka počelo je pre dve decenije iz Hilandara.

– Sada gradim most saradnje Rotari klubova Evrope i karika sam u dugačkom humanom lancu. Dolazio sam do njih, oni su mi obezbeđivali logistiku, a što je najvažnije, uplaćivali donacije za kupovinu aparata. Čak je i američka organizacija USAID izdvojila značajna sredstva, iako nisam vozio po Americi, a najavljuju učešće i u sledećoj etapi – napominje Milojkov, dok je akcija zaustavljena otkako je počela pandemija. Kad uslovi dozvole, nastavak će biće ruta od Brisela do Moskve, od 4.800 kilometara, a poslednja od Moskve do Istanbula.

Kao Banaćaninu, iako voli svoj kraj, prirodno je da mu je ravnice preko glave, priča Milojkov, i da sanja planine još od petog osnovne, kada je odlučio da će do Slovenije biciklom, a to se desilo tek pre dve godine. Pitanje za njega je i kako jedan elektrotehničar uklapa poslovne obaveze i biciklizam. Odgovor je jednostavan – dnevno je prelazio mnogo kilometara, te tako i uspeva. Kao ilustraciju pominje put od Kovina do Stokholma, 2.669 kilometara za 19 dana, bez pauze. To su, dodaje, ekstremni izazovi za koje morate biti zdravi duhom i u dobroj kondiciji. Zato i kad nije na putu, pedale okreće svakodnevno, i zimi i leti, i na radnom mestu pređe bar petnaestak kilometara.

– Održavam pumpe za otpadne vode u kovinskom javnom preduzeću. Imamo ih na 16 punktova, a da bih ih obišao, ne idem autom, već biciklom i kad bi mi dali drugi prevoz, zahvalio bih se i odbio. Zapravo, ja stalno promovišem biciklizam i ekologiju jer će nas, pre ili kasnije, budući naraštaji pitati šta smo im to ostavili. Naselja nikad punija automobila, sve je manje zelenila, pravimo od gradova usijani tiganj, a za priču je kultura na putevima... Nažalost, u Srbiji, prema zvaničnim podacima, pogine 50 biciklista, a o tome se u medijima slabo govori. Ovde mi trube da se sklonim, a ja bežim da ne stradam – ističe Dušan Milojkov, nameran da projekat zaokruži uprkos pandemiji i rizicima na putu. Na točkovima ima vremena za razmišljanje, sve beleži i kamerom, pa će biti i nove knjige, a uz nju i disk s dokumentarcem. Sav novac od prodaje iskoristiće za nabavku novih aparata.

(Politika / O. J.)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS