Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Grafike i crteži Milice Bjelanović izloženi u Arhivu - | K-013 Portal

Grafike i crteži Milice Bjelanović izloženi u Arhivu

Izložba grafika i crteža Milice Bjelanović otvorena je u utorak, 20. juna, u galeriji Istorijskog arhiva u Pančevu.

Ova postavka predstavlja nagradu za dobijeni gran-pri na šestom međunarodnom bijenalu „Eks libris” čija je tema bila „Granice”, koji je organizovao pančevački Arhiv. 

Teme sa konkursa na koje je radila neretko su joj, svesno ili nesvesno, bile inspiracija i nakon toga.

- Videla sam da su „Granice” vrlo zanimljiva i neiscrpna tema i da se tu može mnogo što šta uraditi. Nama grafičarima je to vrlo lako. Spakujemo grafiku u rolnu i pošaljemo poštom i ona stigne na „kraj sveta” i vrati se isto tako. Dakle, vrlo je jednostavno učestvovati na nekim internacionalnim izložbama širom sveta na taj način. Ovaj put se tema, baš nekako „urezala” u meni i mnogo me inspiriše za dalji rad. Ali svaki zadatak, koji radim za neki konkurs, ostane negde u čoveku i ponekad i nesvesno uradim nešto što bi moglo da odgovori temi, objašnjava ona.

Direktor Istorijskog arhiva, Milan Jakšić, pročitao je tekst likovnog kritičara Save Stepanova o izloženim crtežima Milice Bjelanović.

- Sabranošću i izuzetnom koncentracijom umetnica uspostavlja pravce rasprostiranja linija, kontroliše njihovu gustinu, određuje unutrašnji ritam kompozicije, reguliše kontrast crno-belih odnosa te dramatiku tame i svetlosti, piše Stepanov.

Milica Bjelanović je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je pohađala i postdiplomske studije. Član je SULUV-a od 1989. godine i učestvovala je na više od trideset likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu, a radovi joj se nalaze u kolekcijama širom sveta.

M. Manić / foto: D. Ratković



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.