Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Igor Knežević direktor, Saša Pavlov predsednik Skupštine Regionalne razvojne agencije “Južni Banat” - | K-013 Portal

Igor Knežević direktor, Saša Pavlov predsednik Skupštine Regionalne razvojne agencije “Južni Banat”

 

Na prvoj održanoj sednici Skupštine Regionalne razvojne agencije „Južni Banat” izabrani su direktor i predsednik Skupštine, a definisane su i članarine svakog od osnivača.

Skupština Agencije koju čine predstavnici svih osam lokalnih samouprava Južnog Banata, i po jedno privatno preduzeće iz Pančeva i Vršca, za direktora su imenovali Igora Kneževića iz Beograda, dok je za predsednika Skupštine Regionalne razvojne agencije „Južni Banat“, u prvih godinu dana, izabran Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Jedan od osnovnih zadataka Regionalne razvojne agencije biće priprema i realizacija infrastrukturnih projekata i ostvarivanje međunarodne, prekogranične i međuopštinske saradnje na teritoriji Južnog Banata.  

Predsednici šest opština Južnog Banata, gradonačelnici Pančeva i Vršca i direktori preduzeća Finnet iz Pančeva i Hiteam iz Vršca osnivači su Regionalne razvojne agencije "Južni Banat" i članovi Skupštine. Među prvim odlukama našao se i Ugovor o članarinama osnivača, tako da će budžet Agencije "Južni Banat" u ovoj godini biti 60 miliona dinara

Igor Knežević, novoimenovani direktor Agencije kaže da će prvi i osnovni cilj biti razvoj Južnog Banata, jer do sada skoro da nije bilo kapitalnih investicija u ovaj region, a ulaganje u Južni Banat bilo je sporadično.

- Prvo moramo da prepoznamo ono što je najbitnije vezano za svaku lokalnu samoupravu što se tiče infrastrukturnog i privrednog ambijenta. Kada udružimo sve te lokalne strategije, dobićemo jednu opštu regionalnu strategiju na kojoj bi trebalo da radimo, a grad Pančevo, kao najveći i po broju stanovnika i po prihodnoj strani, biće nosilac. Pokušaćemo da ravnomerno razvijemo region Južni Banat i prvi zadatak biće da Južni Banat brendiramo, da postane konkurentni region za buduće ulagače, kazao je Knežević.

Osnivači Razvojne agencije u Južnom Banatu mišljenja su da će sada lakše identifikovati zajedničke probleme, a da će ih rešavati sredstvima iz međunarodnih fondova, pre svega IPA fondova, koji se odobravaju za rešavanje regionalnih problema.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva kaže da će ovakav način omogućiti da se konkuriše za mnogo ozbiljnija sredstva za infrastrukturne projekte, koji dotiču i Pančevo. 

- Ozbiljna sredstva se uglavnom izdvajaju za regionale projekte, od značaja više lokalnih samouprava. Na ovakav način mi stičemo uslov da svi zajedno konkurišemo preko Razvojne agencije na te projekte i da povlačimo ozbiljna sredstva od kojih će značajan deo da ostane u Pančevu, kazao je Pavlov.

Opširnije na Pančevo.moj.kraj.rs.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.