Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Janković za K-013: Cenzurisani izveštaj o bezbednosti Azotare vraćen na doradu - | K-013 Portal

Janković za K-013: Cenzurisani izveštaj o bezbednosti Azotare vraćen na doradu

sinisa jankovic, kareja, izvetaj o bezbednosti azotara, pancevo

Juče je u Pančevu održana je javna rasprava o ažuriranom Izveštaju o bezbednosti HIP Atotare. Opšte je poznato da je Azotara nekoliko godina bila van pogona i da je prošle godine na trećoj aukciji prodata iz stečaja privrednom društvu Promist iz Novog Sada, koje je u međuvremenu postalo i vlasnika dela bivše fabrike Stakla u Pančevu.

Zašto je Izveštaj o bezbednosti HIP Azotare važan za građanke i građane Pančeva i šta su učesnici u raspravi rekli, za K-013 portal komentariše jedan od učesnika rasprave Siniša Janković predstavnik organizacije civilnog društva Institut za istraživanje korupcije Kareja iz Pančeva:

- Građanke i građani Pančeva decijama žive, boluju i umiru sa svim fabrika Južne zone, pa i sa Azotarom. Obzirom da je došlo da bitni promena u Azotari, kako vlasničkih tako i tehničko-tehnoloških, to je zahtevalo da se ažurira Izveštaj o bezbednosti za Azotaru. Cela procedura ide preko resorno nadležnog Ministarstva za zaštitu životne sredine. Postupak je obuhvatao sledeću proceduru. Primerak Izveštaja na više stotina strana bio je dostupan dvadeset dana zainteresovanoj javnosti, i nalazio se u zgradi Gradske uprave i bio je svima dostupan dva sata u toku dana. Šta je tu sporno, logično je pitanje. Jedan deo izveštaja je zacrnjen. Lično mislim da je uvid u tekst koji je zacrnjen bezmislen, a samim tim i ceo postupak. Uz to, zacrnjenje teksta nije ničim objašnjeno. Iako Zakon daje mogućnost da se ne objave (zacrne) podaci koji su tajna, u ovom slučaju to ili nije urađeno po zakonu, ili to nadležni namerno ne žele da kažu. Ovo drugo bi isključio, jer su predstavnci resornog Ministarstva a i prisutni direktor Azotare gospodin Danilo Tomašević, ljubazno odgovorili na svako pitanje koje je bilo postavljeno na javnoj raspravi. U vezi sa cenzurisanje, zacrnjenjem i / ili određenjem vrste tajni i proglašenjem iste, nisu imali konkretan i potpun odgovor. A na moj komentar kojim sam rekonstruisao način na koji su zacrnili deloeve Izveštaja, nisam dobio konkretan odgovor. Jer je i to očigledno trebalo da bude nešto što javnost ne treba, a verovatno i ne sme da sazna, kaže Janković za K-013 portal.

Janković kaže da je na javnoj raspravi prisustvovalo oko šezdesetak građana. Reč su dobili svi koju su je tražili. Predstavnici resornog ministarstva zapisivali su svaku primedbu i obećali da će svaku razmotriti u pisanoj formi. 

Iz svega se može zaključiti da Izveštaj neće biti prihvaćen, te da će se rad na njemu nastaviti.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.