Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Raznovrsne aktivnosti Udruženja “Prepoznaj u sebi” - | K-013 Portal

Raznovrsne aktivnosti Udruženja “Prepoznaj u sebi”

Udruženje građana za brigu o deci i mladima “Prepoznaj u sebi” iz Pančeva nastavlja i ove godine da organizuje kreativne obrazovne programe za Pančevke i Pančevce osnovnoškolskog uzrasta, a trenutno su angažovani na realizaciji tri projekta.

Sve aktivnosti su, za decu, naravno besplatne, jer Udruženje uspeva da obezbedi finansijsku podršku na različitim konkursima.

Rade Mašić, predsednik Udruženja kaže da za ovih nekoliko godina vidi da njihov rad sa decom u različitim oblastima daje rezultate.

“Uverili smo se da deca odlično prihvataju vršnjake koji se po nečemu razlikuju od njih, ali da o tim fenomenima malo znaju jer odrasli s njima ne pričaju o tome. Zato smo kroz nekoliko projekata radili na rušenju tabua i približavanju manje poznatih stvari oko njih. Zahvaljujući našoj mreži volontera različitih struka uspevamo deci da obezbedimo podršku u savladavanju školskog gradiva, što je takođe važan deo rada našeg Udruženja, kaže Mašić.

Udruženje redovno organizuje druženja subotom, od 15 sati, u svojim prostorijama (Ulica Žarka Zrenjanina 35), i ona su besplatna za svu decu. Postoje dramska, likovna i ekološka sekcija, a za učenike četvrtog razreda organizovan je i besplatan kurs engleskog i nemačkog jezika.

“U nameri da deci tokom cele školske godine, ali i tokom letnjeg raspusta obezbedimo što kvalitetnije sadržaje najrazličitijeg tipa, sarađujemo sa volonterima različitih interesovanja i veština, osluškujemo dečja interesovanja i nastojimo da na to odgovorimo, kaže Mašić.

U okviru Programa “Uspešni fandrejzing” “Prepoznaj u sebi” nastoji da uz podršku Trag fondacije i Evropske unije obezbedi sredstva za natkrivanje i osposobljavanje scenskog prostora Udruženja. U toku 12 meseci koliko će trajati projekat, članovi Udruženja proći će ciklus obuka na temu tehnika, veština i znanja na temu prikupljanja sredstava u zajednici.

“Trenutno realizujemo projekat “Lepota boja”, podržan na konkursu Sekretarijata za kulturu grada Pančeva. Projekat se bavi novim slikarskim tehnikama i eksperimentalnim metodama, novim tehnikama oslikavanja raznih materijala i primenom novih metoda oslikavanja na zidu i staklu. Tokom realizacije, deca i mladi se upoznaju sa mnogim tehnikama i metodama. U sklopu programa biće realizovana i izložba radova koja su deca i mladi izradili, objasnio je Mašić.

Udruženje takođe realizuje i projekat “Moj izbor”, podržan na konkursu Sekretarijata za socijalna pitanja grada Pančeva. Osnovni cilj projekta „Moj izbor“ je smanjivanje predrasuda o mladima sa invaliditetom i njihova promocija u širem okruženju, kao što su lokalna zajednica ili vršnjaci kroz vršnjačku edukaciju na moderan i nesvakidašnji način.

S obzirom da Udruženje sad već uživa poverenje finansijera s jedne strane, a u praksi demonstrira kvalitet u radu s decom, do kraja godine čeka ih realizacija još nekoliko projekata.

Na konkursu Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale Pančevo, Udruženju je odobren projekat javnih radova “Podrška”.

“Cilj projekta – javnog rada je savladavanje školskog gradiva i pomoć u govoru, čitanju, pisanju, učenju i reprodukovanju usvojenog gradiva kroz svakodnevni individualni i/ili grupni rad. Kreativni ciklus bavi se vežbama koje potpomažu koncentraciju, memoriju, logiku, samopouzdanje, sigurnost i kreativnost kroz svakodnevni individualni/grupni rad uz savremene i nove metode, objasnio je Rade Mašić.

U pripremi je i realizacija projekta “Baštovan”, podržanog na konkursu Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Pančeva. Projekat promoviše zaštitu životne sredine, konkretne aktivnosti u oblasti zaštite prirodnih vrednosti i programe edukacije dece i mladih.

“Cilj projekta je da, kod dece i mladih, podignemo svest o očuvanju životne sredine, racionalnom korišćenju prirodnih dobara koje ne prouzrokuje degradiranje i uništavanje životne sredine već naprotiv utiče na održavanje i podizanje kvaliteta životne sredine i stepena svesti o njenim  potencijalima koji odgovaraju potrebama sadašnjih i budućih generacija. Kroz edukaciju i  kreativan rad  prepoznati i prihvatiti nove, originalne vidove iskorišćavanja „otpada“ čime će se efekat zaštite životne sredine podići na viši nivo, objasnio je naš sagovornik.

Do kraja godine biće pokrenuta i ekološka manifestacija “Pro-aktiv”, takođe podržana na konkursu Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Pančeva. Ova manifestacija će promovisati zaštitu životne sredine i konkretne aktivnosti u oblasti zaštite prirodnih vrednosti, očuvanja i unapređenja biodiverziteta, kao i programe edukacije i podizanja svesti građana Grada Pančeva i okolnih naselja.

Samostalno, Udruženje će realizovati projekat “Šta gledamo”, jer smatraju da je film kao jedan od najvažnijih savremenih medija oduvek imao trostruku funkciju: informativnu, obrazovnu i zabavnu. Cilj projekta je upoznavanje dece i mladih sa pregledom najboljih ostvarenja sedme umetnosti, a bazira se na filmskim projekcijama koje će na najbolji način predstaviti sve aspekte filma.

Na Konkursu za su/finansiranje programa i projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora grada Pančeva za 2016. godinu komisija za vrednovanje programa i projekata predložila je da se podrži i projekat “Naš pečat” Udruženja građana „Prepoznaj u sebi“.

Više informacija o aktivnostima možete naći na „Fejsbuk” i „Tviter” stranicama Udruženja „Prepoznaj u sebi” ili na broj telefona 065/2580-659.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.