Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Savez vojvođanskih Mađara prvi put u Skupštini Pančevo - | K-013 Portal

Savez vojvođanskih Mađara prvi put u Skupštini Pančevo

Nakon lokalnih izbora u Pančevu Savez vojvođanskih Mađara će u skupštini Pančeva imati jednog odbornika.

Karolj Ranc, predsednik GO SVM u Pančevu kaže da je ovo prvi put od uvođenja višestranačja u Srbiji da će Savez vojvođanskih Mađara u tom gradu imati svog odbornika.

“U lokalnom parlamentu štitićemo prvenstveno stavove manjina i druge teme koje procenimo da su od interesa za građane. Želimo da iskažemo veliku zahvalnost građanima što su glasali za nas i dali nam mogućnost dap o prvi put dobijemo predstavnika u lokalnom parlamentu”, rekao je Ranc na konferenciji za novinare.

On je saopštio da će SVM u Pančevu biti u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom koja ima 39 odbornika, ali da bez obzira na to što će biti sa njima u vlasti nisu bili zainteresovani za funkcije izvršne vlasti.

“Izrazili smo želju za učešće u radu nadzornih odbora i komisija, tamo ćemo imati svoje ljudi, nismo hteli u izvršnu vlast”, odgovorio je na pitanje novinara Ranc.

On je izjavio da će odbornici lokalnog parlamenta zakletvu položiti u četvrtak, 19. maja, i da će SVM delovati u oblasti pitanja manjina, ali i obrazovanja.

“Savet za međunacionalne odnose će se formirati kao stalno telo, aktiviraćemo njegov rad, jer, ilustracije radi, dvojezični nazivi ulica ne koštaju mnogo, a znače puno. Svoje delovanje vidimo i u oblasti obrazovanja kako bi se u škole vratili jezici manjina. Imamo dobre odnose sa ostalim nacionalnim zajednicama i nadamo se da će i oni nakon nekih narednih izbora imati svoje predstavnike u parlamentu”, rekao je Ranc.

On je podsetio na Fondaciju “Prosperitati” i finansijsku pomoć koju će Mađarska pružiti pripadnicima mađarske nacionalne zajednice u naredne četiri godine kroz konkurse, pa se nadaju da će biti u prilici da pomognu građanima Pančeva i okolnih opština da ostvare finansijsku podršku na konkursima ove Fondacije.

V.J.P.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.