Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website BIRODI najavio tužbu protiv Vučića zbog optužbe da je Tviteru dostavio podatke o medijima - | K-013 Portal

BIRODI najavio tužbu protiv Vučića zbog optužbe da je Tviteru dostavio podatke o medijima

birodi, tuzba protiv vucica

Zbog izjave predsednika Srbije Alaksandra Vučića da je Biro za društvena istraživanja (BIRODI) Tviteru dostavio podatke iz svojih monitoringa, na osnovu kojih su pojedini mediji označeni da sarađuju sa Vladom Srbije, iz BIRODI-ja poručuju da će zaštitu svojih prava potražiti na sudu.

Na „upozorenja“ Tvitera da određeni mediji u Srbiji sarađuju sa Vladom, odnosno da ima uticaj na njihov sadržaj, pojedini predstavnici države su reagovali burno i tu kompaniju optužili za cenzuru. Celu situaciju dodatno je „podgrejao“ predsednik Aleksandar Vučić koji je nedavno poručio da je Tviter u svom saopštenju jasno objasnio ko stoji iza svega.

„Oni kažu nevladine organizacije, eksperti tj. lažni eksperti, mogu da mislim to su – BIRODI, Đilas, Šolak i ostali, ali nevladine organizacije, prijavljivale su i denuncirale su šefu svih poslušničkih medija i onima koji insistiraju na sprovođenju poslušničke politike prema određenim velikim silama – denuncirali su i prijavili su one medije koji nisu poslušnički nastojeni prema njima“, rekao je Vučić 21. avgusta.

 Iz BIRODI-ja odgovaraju da se predsednik služi neistinama. Pozivaju ga da iznese dokaze za svoje tvrdnje, ili, ako ne može, da se izvini.

„Izvinjenja očito nema, mi smo krenuli u razgovor sa advokatima kako možemo da zaštitimo svoja prava na sudu. Ono što je sada ovom akcijom predsednika pokušano da se uradi jeste da one organizacije, koje sve to dokumentuju i analiziraju i koje su postale relevantne za međunarodne aktere – da se i one ućute“, ocenjuje Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja.

Gavrilović kaže i da predsednik svojim izjavama etiketira nevladine organizacije i da pritisak na njih zbog toga raste.

„Da je BIRODI, čak i ja lično smo dobijali pretnje batinama, dobijali smo pozive u Skupštini da tužilaštvo reaguje protiv nas, dobijali smo mejlove od pristalica SNS koji su bili jako uvredljivi. Ja sam svu tu dokumentaciju dostavio Predsedništvu na mejl pre godinu i po dana, do danas nisam dobio ni zavod ni broj te predstavke“, naglašava Gavrilović.

Nevladine organizacije i nezavisne medije, osim predsednika, često napadaju i predstavnici Srpske napredne stranke. Na toj listi našao se i CINS.

„CINS je optuživan za najbizarnije stvari – kao da smo iznajmili sobu pored sobe Aleksandra Vučića koji je baš hteo da ide na odmor, pa eto nije mogao, jer smo hteli da prisliškujemo šta on radi u svojoj privatnosti, da se sastajemo redovno sa zvaničnicima EU – dogovarajući kako da ga srušimo s vlasti i niz je dugačak… I šarenilo tih optužbi je zaista interesantno i sve su bile netačne i niko nikada nije izneo nikakav dokaz“, podvlači Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Urednik CINS-a Branko Čečen poručuje i da aktuelna vlast sve češćim napadima pokazuje nemoć iz pozicije apsolutne moći i da ima za cilj da diskredituje one koji ne rade u interesu vlasti, već javnosti.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS