Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website CeSID definisao set preporuka radi unapređenja izbornog procesa - | K-013 Portal

CeSID definisao set preporuka radi unapređenja izbornog procesa

cesid, unapređenje izbornog procesa, preporuke

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) objavio je finalne preporuke posmatračke misije za parlamentarne izbore 2020. godine u kojima ukazuje na neophodnost pokretanja javne debate o podizanju poverenja u izborni proces i njegovog sveobuhvatnog unapređenja, saopštila je danas ta organizacija.

Imajući u vidu specifičnosti nedavno održanih izbora i nalaze i zaključke iz ranijih izbornih ciklusa, CeSID je definisao set preporuka čija bi primena doprinela poboljšanju kvaliteta izbornog procesa.

Između ostalog, CeSID predlaže da se Republičkoj izbornoj komisiji omogući pokretanje postupaka po službenoj dužnosti u cilju zaštite izbornog prava.

Predloženo je i revidiranje i standardizovanje obuka za članove biračkih odbora, kao i da se građanima omogući da potpisima podrže više od jedne izborne liste uz mogućnost elektronske provere.

Prema stavu CeSID, potrebno je obezbediti kontrolu zakonitosti potpisa kojima se podržava izborna lista i ukinuti prikupljanja potpisa u kampanji za one političke organizacije koje su prikupile 10.000 neophodnih potpisa u sklopu registracije političke organizacije.

Osim toga CeSID se zalaže za uvođenje periodičnog izveštavanja o finansiranju kampanje i tripartitnu verifikaciju troškova političkog oglašavanja, zabranu vođenja paralelnih evidencija na biračkom mestu i pokretanje institucionalnih mehanizama u cilju izmena i dopuna Krivičnog zakonika u oblasti krivičnih dela u izbornom pravu.

(Fonet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS