Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Crta o izveštaju ODIHR-a: Loša ocena izbora u Srbiji - | K-013 Portal

Crta o izveštaju ODIHR-a: Loša ocena izbora u Srbiji

crta, izveštaj odihr

Finalni izveštaj ODIHR-a o parlamentarnim izborima koji su u Srbiji održani 17. decembra 2023. potvrđuje ključne nalaze Posmatračke misije Crte i jasno ocenjuje da je pravo građana na slobodne i poštene izbore ozbiljno ugroženo. 

Direktnije i preciznije nego u nizu prethodnih izveštaja, ODIHR zaključuje da su izbori održani u neravnopravnim uslovima, ukazujući na dominantnu ulogu predsednika države i sistemske prednosti vladajuće stranke, usled čega je, kako se navodi, zamagljena granica između države i partije, što je u suprotnosti s Kopenhaškim dokumentom OEBS-a i međunarodnim standardima.

Ponovo je izražena zabrinutost zbog shema zastrašivanja birača, pritisaka na zaposlene u javnom sektoru i zloupotreba javnih resursa. Ocenjeno je i da građani nisu u dovoljnoj meri imali mogućnost da glasaju na temelju dobre informisanosti, i to zbog neadekvatnog izveštavanja većine nacionalnih medija. 

Veoma je značajno i to što je ODIHR, iako nije posmatrao beogradske izbore, istakao probleme u vezi sa biračkim spisakom i tvrdnjama o organizovanim migracijama birača, za koje je Posmatračka misija Crte dala snažnu argumentaciju. ODIHR ukazuje na izostanak efektivnog nadzora nad evidencijom birača i promenama prebivališta, zaključujući da je poverenje u birački spisak dodatno pogoršano neodgovarajućim reakcijama nadležnih institucija, uključujući Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. ODIHR je još 2012. godine istakao da je neophodna revizija i veća transparentnost biračkog spiska, koja se i ovog puta našla u izveštaju.

Konstatuje se i da se tužilaštvo nije oglašavalo na mnogobrojne ozbiljne navode o kupovini glasova i drugim vidovima mešanja u izbornu volju građana, te da pravosuđe nije izreklo kaznu ni za jedan kriminalni slučaj iz ranijih izbora. Zakonski i regulatorni okvir nije obezbedio izbornu jednakost.

Stav ODIHR-a je da preporuke date ove prilikom treba razmatrati zajedno s preporukama iz ranijih izveštaja, posebno s onim koje su neispunjene. 

Sedam prioritetnih preporuka iz novog izveštaja su uglavnom upućene Srbiji još 2012. godine i do danas se vode kao neispunjene. Podsećamo da je ODIHR do sada ocenio da su u proteklih 10 godina svega četiri prioritetne preporuke ispunjene.

Zanimljivo je da se ponovo među preporukama ODIHR-a našla i ona koja se tiče položaja posmatrača izbora. Navodi se da je potrebno obezbediti nesmetane uslove za posmatranje izbora i sprečiti zastrašivanje i pritiske na posmatrače.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city