Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Demostat: Za opoziciju je najvažnije da ostane jedinstvena - | K-013 Portal

Demostat: Za opoziciju je najvažnije da ostane jedinstvena

demostrat, srbija protiv nasilja

Glavni zadatak najjače opozicione snage – koalicije „Srbija protiv nasilja“, je da ostane na okupu jer je to uslov za dalji rast i pokazalo se da je ujedinjeni nastup već dao rezultate u vidu osvojenih 65 mandata u Republičkom parlamentu, ocenio je Demostat u najnovijoj analizi.

Po svoj prilici, opozicija će nastaviti borbu za poništenje izbora, obraćanjem nadležnim institucijama – Republičkoj izbornoj komisiji, Gradskoj izbornoj komisiji u Beogradu, Vrhovnom sudu, koje su krajnje politizovane, umesto da budu nezavisne.

Demostat takođe procenjuje da će opozicija prihvatiti mandate u Narodnoj skupštini, kako bi se čuli kritički nastrojeni glasovi, a ovakav način opozicionog delovanja mogao bi da bude pojačan povremenim uličnim protestima.

Demostat je procenio da vlast može da formira većinu u Beogradu, uz pojedine odbornike sa liste „Mi, glas iz naroda“, kao i neke predstavnike sa liste „NADA“, ali da je Vučić svestan i pritiska međunarodne zajednice, kao i činjenice da ta lokalna vlast ne bi imala legitimitet.

Aleksandru Šapiću bi, bez ikakve sumnje, odgovaralo da ostane u fotelji gradonačelnika, ali Vučić je taj koji odlučuje, a prema saznanjima Demostata, ljudi iz Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije Aleksandar Marković i Nikola Nikodijević, lojalni su pre svega Vučiću, a ne Šapiću.

Drugi mogući scenario za opoziciju podrazumevao bi neprihvatanje mandata, odnosno potpunu delegitimizaciju vlasti, ali kako je Demostat ocenio, takav način borbe imao bi smisla u nekim drugim vrstama režima, dok bi u aktuelnom trenutku u Srbiji, opozicija trebalo da uzima sve što joj pripada i korak po korak da osvaja podršku građana.

Takođe, Demostat zastupa stav da vlada koja će biti formirana, najverovatnije u rano proleće, teško da može opstati ceo mandat, ma koliko se predsednik države tome neskriveno nadao.

Naime, aktuelna politička kriza može da postane permanentna, ukoliko ne dođe bar do ponavljanja lokalnih izbora u Beogradu i drugačijih izbornih uslova.

„Preduslov za istinsko poboljšanje izbornih uslova jeste volja vlasti i pravi dijalog vlasti i opozicije. Nažalost, trenutno ne vidimo da postoje uslovi za to, osim nekog međunarodnog posredovanja, što nam govori da nam je demokratija urušena a društvo se razara. Prema procenama Demostata, bilo bi neophodno da implementaciju eventualnog dogovora o izbornim uslovima nadgledaju nezavisna međunarodna tela, a ne Regulatorno telo za elektronske medije koje je odavno pokazalo da je pristrasno prema prorežimskim medijima“, objavljeno je na sajtu Demostata.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS