Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website dr Čavaljuga: Zdravstveni sistem pao na ispitu organizovanja borbe protiv korone - | K-013 Portal

dr Čavaljuga: Zdravstveni sistem pao na ispitu organizovanja borbe protiv korone

dr miro cavaljuga, ds, demokratska stranka

Nismo zaboravili apsurdne i bedne reakcije raznih rukovodilaca, posebno u početku epidemije, da ne pričamo o odnosu prema Sindikatu lekara i farmaceuta i već čuvenoj izjavi ministra zdravlja - odmaknite se od zdravstva! Zašto? Mama mu ga ostavila, pa je njegovo? Naravno, nije zdravstvo ni vlasništvo Demokratske stranke, već naroda Srbije, a mi i te kako pripadamo tom narodu, i nikakav ministar nam to neće oduzeti, niti će nas "odmaknuti". Za promenu, neka se on lično "odmakne". Ne verujem da će zdravstvo propasti zbog toga - kaže u intervjuu za Direktno.rs, prim. dr Miro Čavaljuga, predsednik Resornog odbora Demokratske stranke za zdravstvo.

U intervjuu za Direktno.rs Čavaljuga je govorio o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji u Srbiji, procesu vakcinacije i razlozima zašto i dalje velik broj građana izbegava da se vakciniše, ali i o nelogičnostima i statistici, odgovornosti Kriznog štaba i zdravstvenih autoriteta uopšte i planovima kako resornog odbora na čijem je čelu, tako i cele Demokratske stranke.

Stiče se utisak da je tema epidemije koronavirusa, ali i tema rada celokupnog zdravstvenog sistema, pojavom najnovijih afera pomalo gurnuta u stranu? Delite li takvo mišljenje?

- Utisak nije tačan, mada stalna pojava afera, kao načina života u kome smo već dugo vremena, povremeno zaseni neke važne teme. Najnoviji događaji, po svom karakteru, neki su od najgorih koji su nam se uopšte dogodili, ali su oni samo paradigma onog u čemu inače živimo. Nažalost. Međutim, epidemija je tu, nigde nije otišla, i ne sme da se zanemaruje.

Kakva je, po Vašem mišljenju, opšta situacija vezana za epidemiju, u ovom trenutku?

- Opšta situacija je u trendu blagog poboljšanja stanja. Ništa epohalno, ali sudeći po brojevima novozaraženih i preminulih, situacija se polako, ali konstantno pomalo poboljšava. Nadam se da su brojevi tačni i blagovremeno izneti. Za sada ne sumnjam u te brojeve, jer ne vidim posebne razloge da nisu tačni, niti imam ikakve dokaze za tako nešto. Da zaključim: postepeno, blago poboljšanje stanja.

Zašto ste posebno apostrofirali tačnost podataka?

- Odgovor je vrlo jednostavan. U ne tako davnoj prošlosti smo imali situaciju u kojoj se jasno videlo (ali i bilo dokazano) da se iznetim brojkama nije moglo verovati. Čak su i pripadnici tzv. Kriznog štaba priznavali da je tu bilo "izvesnih problema".

Kada već govorimo o podacima, kako komentarišete podatke sa kojima je Republički zavod za statistiku izašao u javnost da je procenat preminulih građana Srbije u periodu januar-mart ove godine veći za skoro 30 odsto u odnosu na procenat u periodu od januara do marta prošle godine?

- Republički zavod za statistiku je, zbog svojih "inovativnih" metoda pravljenja raznih statistika, institucija vrlo čudnih osobina. No, da joj poverujemo ovaj put. Cifra od 30 odsto povećanja smrtnosti govori ne samo o preminulim od korone, nego i obolelim od drugih bolesti, koji nisu adekvatno ili nisu nikako tretirani, a to jeste jedno od ključnih pitanja za zdravstvene vlasti: šta su uopšte radili na tom planu? Po meni, vrlo malo, gotovo ništa

Kako vam izgleda situacija s vakcinacijom?

- Već sam govorio o tome i ranije. Iako je za građane Srbije nabavljen dovoljan broj različitih vakcina, pa su građani imali priliku čak i da biraju koju vakcinu žele da prime, na osnovu iznetih činjenica (opet brojke), opšta situacija na polju vakcinacije protiv Kovid-19 virusa nije zadovoljavajuća. Jednostavno, još smo daleko od cifre od 70 procenata revakcinisanih stanovnika, što bi nam omogućilo relativno normalan život, kojeg smo gotovo zaboravili.

Zbog čega je nedovoljan odziv na vakcinaciju?

- Postoje različiti razlozi za tako nešto. Pre svega, zvanična promocija vakcinacije u državnim medijima je, kao kampanja, počela kasno, za razliku od nekih drugih kampanja, koje startuju promptno. Veliki broj potpuno nejasnih likova u medijima i društvenim mrežama i dalje nesmetano priča totalne besmislice (uvek sa elementima svetskih zavera svih vrsta), i sluđuje građane. Na moju veliku žalost, u to su uključeni pojedini pripadnici moje profesije, i to ne samo ona "poznata" TV lica. Neki su išli toliko daleko da su svoje pacijente zvali telefonom da im preporuče da se ne vakcinišu. Na moju još veću žalost, strukovna lekarska organizacija (komora) ništa nije učinila da takve, potpuno nemedicinske aktivnosti, adekvatno i javno sankcioniše.

Znate, svi smo mi studirali medicinu po istim programima, i svi znamo kakva je blagodet vakcinacija. Govoriti protiv nje jeste znak da niste savladali gradivo i da ne možete da se bavite medicinom, bez obzira na titulu koju imate. I ne – to nije sloboda govora. Zaklanjati se iza sopstvene titule i dezinformisati javnost, nije nikakva sloboda govora, već nešto sasvim drugo. Ono što treba sankcionisati. Za to treba da odgovaraju i oni koji treba da takve lekare pozovu na odgovornost. U protivnom: čemu takvi organi uopšte služe?

U Srbiji je prilično jak antivakserski pokret?

- Umorio sam se od objašnjavanja koliko je važna vakcinacija. Prihvatam i poštujem slobodu izbora za svakog pojedinca, ali sve ima svoje granice. Antivakseri su odgovorni, ili će to biti, za zarazu onih koji objektivno ne mogu da se vakcinišu i onih koji, iako vakcinisani, nisu u stanju da stvore imunitet. To je njihov stav prema drugima, i nije korektan, u najmanju ruku.

Šta je sa zdravstvenim autoritetima?

- O njima sam govorio često i mnogo. Priznajem da je nabavka vakcina jedna dobra i velika stvar, mada mislim da je to pre uradila država, a ne zdravstveni sistem kao takav, pa njemu (rukovodiocima tog sistema) za to i ne odajem priznanje. Jednostavno, pali su na ispitu efikasnog i blagovremenog organizovanja sistema za borbu protiv epidemije. Svaku važniju odluku su donosili sa zakašnjenjem i nakon brojnih kritika (računajući i naše). Činjenica da su i u drugim zemljama zdravstveni autoriteti "lutali" u toj borbi me ne zanima. To neka rešavaju oni, a mi ovde imamo svoju zemlju i svoj zdravstveni sistem, koji je, ne preterano davno, bio mnogima za uzor.

A tzv. medicinski deo Kriznog štaba?

- O toj fikus grupi sam i ranije govorio. Trebalo je da rade tako što bi, na osnovu naučnih saznanja i podataka sa terena, preporučivali jasne mere, ne obazirući se na stavove vlasti. To je trebalo da čine jasno i javno, a onda neka vlasti preuzmu odgovornost (zbog te odgovornosti i jesu vlast) ukoliko odluče da te mere ne primene. Ovako su pravili trule kompromise; mere su bile nejasne i nedorečene, a trajanje epidemije (i sve što uz to ide) nepotrebno je produženo. Ponoviću: borba protiv epidemije nigde i nikada nije bila besplatna, a cena se, bez obzira na sve, mora platiti. Rukovođenje tom borbom na dobar način znači i da se ta cena što više umanji.

Da li je zbog tih kompromisa o kojima govorite Srbija druga na svetu po broju medicinskih radnika koji su tokom poslednjih pet godina otišli u Nemačku?

- Nisam lično upoznat sa činjenicom koliko je zdravstvenih radnika u Srbiji otišlo u Nemačku, od kojih neki i u doba epidemije. Jedno je sigurno: nisu otišli samo zbog bednih plata, iako je to jedna od najvažnijih stvari. Za ostale razloge treba da odgovaraju oni koji rukovode zdravstvenim sistemom. Nismo zaboravili apsurdne i bedne reakcije raznih rukovodilaca, posebno u početku epidemije, da ne pričamo o odnosu prema Sindikatu lekara i farmaceuta i već čuvenoj izjavi ministra zdravlja - odmaknite se od zdravstva! Zašto? Mama mu ga ostavila, pa je njegovo? Naravno, nije zdravstvo ni vlasništvo Demokratske stranke, već naroda Srbije, a mi i te kako pripadamo tom narodu, i nikakav ministar nam to neće oduzeti, niti će nas "odmaknuti". Za promenu, neka se on lično "odmakne". Ne verujem da će zdravstvo propasti zbog toga.

Da li Demokratska stranka ima ideju šta bi učinila nakon "dana D", tj. promene vlasti, za reformu zdravstvenog sistema?

- Demokratska stranka nema samo ideje o tome, Demokratska stranka ima već izrađen čitav program po kojem će to uraditi. Uslov za to je, naravno, promena vlasti. Na programu kojeg ćemo predstaviti kada za to dođe vreme, radili su vrlo ozbiljni i stručni ljudi. Niko od njih ne pripada sadašnjem zdravstvenom establišmentu. Uključeno je sve: od reforme zdravstvenog obrazovanja svih nivoa, do organizacije ustanova i njihove mreže. Naravno, poseban akcenat je stavljen na izbor rukovodilaca u budućem zdravstvu. Mnogo toga neadekvatnog u ovoj epidemiji je učinjeno iz razloga nekompetentnosti baš rukovodilaca u sistemu zdravstva.

(direktno.rs)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.