Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DS: Uspesi fiktivni, privreda Srbije prošle godine nije bila najbolja u Evropi - | K-013 Portal

DS: Uspesi fiktivni, privreda Srbije prošle godine nije bila najbolja u Evropi

ds, demokratska stranka, fiktivni uspesi srbije

Odbor Demokratske stranke (DS) za ekonomiju naveo je da Srbija po bruto domaćem proizvodu (BDP) nije među prve tri zemlje u Evropi, a da je na taj rezultat u 2020, godini pandemije presudno uticala "postojeća privredna struktura i velika državna ulaganja, a ne posvećenost i rad sadašnje vlade".

Prema podacima evropske agencije za statistiku (EUROSTAT), BDP Srbije je tokom cele 2020. godine pao za jedan odsto međugodišnje, a da su bolje rezultate ostvarile privrede Irske, Turske, Litvanije i Norveške.

"Primera radi, u slučaju turizma, kao sektora koji je naviše bio pogođen pandemijom, Srbija je sa 6,9 odsto udela tog sektora u BDP-u značajno ispod zemalja regiona. Samim tim je pad tog sektora kod nas manje uticao na pad ukupnog BDP-a", navodi se u saopštenju.



Za državne investicije, koje su uticale na manji pad BDP-a u Srbiji tokom 2020. godine, resorni odbor DS-a navodi da potencijalno predstavljaju opasnost po privredni rast u budućem periodu, s obzirom da su finansirana putem kredita.

"Velika i netransparentna zaduživanja sama po sebi nose dva posebna problema. Prvo, praktično se ne može proveriti da li je bilo moguće zaduživanje pod boljim uslovima od ovih pod kojim državu zadužuje sadašnja vlada, dok je drugi problem u tome što strani partneri u većini infrastrukturnih projekata nisu u obavezi da angažuju naše firme, a mnogi dovode čak i svoju radnu snagu", dodaje se u saopštenju.

U DS-u smtraju da se zbog toga "najveći deo kredita odliva izvan zemlje", čime se umanjuje efekat ulaganja na domaću i uvećava efekat na ekonomiju drugih država. Ta partija upoorava i da su podaci o usporavanju rasta IT-sektora "alarmantni", zato što je rast izvoza informatičkih usluga u prošloj godini opao sa oko 25 na 4,4 odsto na međugodišnjem nivou.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.