Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dveri podržale zahteve frilensera - | K-013 Portal

Dveri podržale zahteve frilensera

dveri, frilenseri

Pokret Dveri podržao je danas zahteve radnika na internetu "frilensera" koje su predali Ministarstvu finansija i zatražio regulisanje pravnog statusa radnika na internetu pre naplate bilo kakvih poreza.

Pokret traži i suspenziju naplate dospelih potraživanja za doprinose, hitne izmene radno-pravnih i poreskih propisa radi regulisanja preferencijalnog položaja radnika na internetu i njihovo oslobodjenje od plaćanja doprinosa u Srbiji.

"Njih je u Srbiji više od 100.000. Prema broju 'frilensera' po glavi stanovnika, Srbija je u svetskom vrhu, rangirana u prvih deset zemalja, a zahvaljujući radu ovih ljudi, Srbija ima više od 150 miliona evra deviznog priliva", navode Dveri u saopštenju.

Dveri su upitale otkud podaci da ti ljudi duguju državi milijardu i po evra kada se do skoro nisu ni pominjale njihove obaveze i da li je cilj da se "drakonskim progonom" radnika na internetu sa neregulisanim radno-pravnim statusom smanji deficit u budžetu od četiri milijarde evra koji je nastao "rasipničkom javnom potrošnjom" vlasti.

Taj pokret je naglasio da se protivi najavljenom "poreskom progonu" većinom nezaposlenih IT stručnjaka, programera, prevodilaca, profesora jezika i drugih uglavnom mladih i obrazovanih ljudi, koji se bave razvojem softvera i tehnologije, pisanjem i prevodjenjem, prodajom, marketingom ili rade u kreativnoj i multimedijalnoj industriji.

Članovi Udruženja radnika na internetu predali su u utorak Ministarstvu finansija zahteve uz pomoć kojih bi došli do rešenja za radni status "frilensera" i načina oporezivanja njihovog rada.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS