Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dveri: Zabraniti istraživanje, eksploataciju litijuma - | K-013 Portal

Dveri: Zabraniti istraživanje, eksploataciju litijuma

dveri, istrazivanje litijuma, eksploatacija litijuma

Srpski pokret Dveri i Pokret Buđenje pozvali su danas političke i društvene subjekte, ekološka udruženja i građane da na simboličan dan - 5. oktobra potpišu Društveni sporazum o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma.

Lider Dveri Boško Obradović rekao je novinarima da Sporazumom koji su inicirali sa Buđenjem, žele da zaustave dolazak ne samo kompanije Rio Tinto već i "svakog budućeg zagađivača Srbije".

"Iz toga ko će potpisati Sporazum jasno će se videti ko igra dvostruku igru", rekao je predsednik Dveri Boško Obradović novinarima ispred Vlade Srbije.

Obradović kaže da razvojna šansa nije eksploatacija litijuma, već životna sredina, zdravlje građana i domaća poljoprivreda.

Prema njegovim rečima, Sporazum stavlja na test sve, jer među protivnicima dolaska kompanije Rio Tinto i rudnika litijuma ima onih koji su protiv samo na rečima, ali bi po dolasku na vlast ili kada bi ih pozvao neko iz ambasada bili za.

Dodao je da pre svega misli na ekološke pokrete koji su jaki na rečima protiv Rio Tinta, ali još jači po vezama sa zapadnim ambasadama.

Predstavnik Pokreta "Buđenje" Dušan Tufegdžić izjavio je da taj dokument važan jer će se videti ko je zaista spreman da potpiše da se ni u budućnosti neće baviti iskopavanjem jadarita.

Profesor Duško Kuzović rekao je da je Sporazum "crvena linija" koja će reći da "od ovoga dalje ne može i svako ko hoće da se bavi javnim životom i razmišlja o budućnosti dece mora jasno da se opredeli oko projekta Rio Tinto".



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.