Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ejdus: Ako Evropska komisija bude odlučna, vlast u Srbiji će morati da popusti - | K-013 Portal

Ejdus: Ako Evropska komisija bude odlučna, vlast u Srbiji će morati da popusti

filip ejdus, evropska komisija

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Filip Ejdus izjavio je danas da će vlast u Srbiji morati da popusti ukoliko Evropska komisija (EK) bude odlučna u zahtevu da se sprovede međunarodna istraga zbog izbornih nepravilnosti.

Ejdus je u intervjuu agenciji Beta kazao da bi se reakcija EK mogla očekivati nakon objavljivanja izveštaja ODIHR krajem februara.

„Iako je usvojena Rezolucija neobavezujuća, mislim da bi se reakcija EK mogla očekivati nakon objavljivanja izveštaja ODIHR krajem februara. Ne očekujem da EK svoje zahteve u vezi sa decembarskim izborima saopšti tako oštrim jezikom kao i Evropski parlament (EP), ali određenih reakcija očekujem da će biti“, rekao je on.

Na pitanje kako će vlasti u Srbiji odgovoriti na eventualni zahtev EK da se sprovede međunarodna istraga o izbornim nepravilnostima, Ejdus je kazao da je vlast u Srbiji već odbacila tu preporuku EP.

„Verovatno će isto uraditi i s takvim zahtevom koji bi došao od EK. Ipak, u slučaju da EK bude odlučna, moguće je i da vlast popusti i pristane da se formira nezavisna komisija u čijem bi radu učestvovali i međunarodni eksperti“, istakao je profesor.

Ejdus je ocenio da je ugled srpskih vlasti narušen na međunarodnoj sceni nakon usvajanja Rezolucije EP.

„Ugled ovog režima u Evropi je bio i pre ovih izbora u strmoglavom padu zbog slabe vladavine prava, neusklađivanja sa spoljnom politikom Evropske unije (EU) i oružanog incidenta kod Banjske septembra prošle godine. Nakon veoma spornih izbora, spisak i težina problema su postali toliko veliki da je u Evropi postalo jasno da režim Aleksandra Vučića ne samo da ne može nego očigledno i ne želi da uvede Srbiju u EU“, naglasio je profesor.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS