Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Evroposlanici traže međunarodnu istragu izbora u Srbiji, fokus na beogradskim - | K-013 Portal

Evroposlanici traže međunarodnu istragu izbora u Srbiji, fokus na beogradskim

Poslanici Evropskog parlamenta, rezolucija, srbija

Poslanici Evropskog parlamenta u zajedničkom tekstu predloga rezolucije pozivaju na nezavisnu međunarodnu istragu nepravilnosti na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, s posebnim pažnjom na beogradske izbore, s obzirom da neki navodi, uključujući one u vezi sa organizovanom migracijom birača na lokalnom nivou, prevazilaze navode iz izveštaja OEBS/ODIHR.

Međunarodnu istragu bi trebalo da sprovedu ugledni međunarodni stručnjaci za pravo i institucije, navodi se u tekstu rezolucije o situaciji u Srbiji posle izbora usklađenom između političkih grupa u koji je agencija Beta imala uvid.

Evroposlanici su u tekstu ponovili svoj stav da pristupni pregovori Srbije treba da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama Rusiji i načini značajan napredak u reformama koje se odnose na EU, ali i ako Srbija potpuno primeni preporuke OEBS/ODIHR i Venecijanske komisije.

Evropsku komisiju i Savet evroposlanici pozivaju da strogo uslove i smanje ili zamrznu sredstva za Srbiju iz IPA III i drugih finansijskih instrumenata ako vlasti u Beogradu ne žele da sprovedu ključne preporuke o izborima ili ako nisu voljne da prihvate međunarodnu nezavisnu istragu izbornih neregularnosti ili ako istraga pokaže da su vlasti bile direktno umešane u prevaru na izborima.

U tekstu se izražava žaljenje zbog odstupanja od međunarodnih standarda i opredeljenja Srbije za slobodne i poštene izbore i ukazuje da se zbog uporne i sistematske zloupotrebe institucija i medija od strane zvaničnika decembarski izbori ne mogu smatrati slobodnim i poštenim.

Evroposlanici od Evropske komisije traže da pokrene inicijativu za slanje u Srbiju ekspertske misije koja bi eventualno uključila stručnjake iz OEBS/ODIHR, Venecijanske komisije i Saveta Evrope, da proceni situaciju sa nedavnim izborima i razvoj posle izbora da bi se obezbedili preduslovi za uspostavljanje neophodnog društvenog dijaloga koji bi vodio obnovi poverenja u institucije.

Napominje se da su međunarodne posmatračke misije konstatovale da je izborni dan prošao glatko, ali da su ga obeležili mnogobrojni proceduralni nedostaci.

Ukazuje se na mnogobrojne dokaze o nepravilnostima koje su sakupili međunarodni i domaći posmatrači tokom izbonog dana, a koje su kritično uticale na rezultate izbora, posebno za Beograd, i narušile legitimet parlamentarnih izbora.

Evroposlanici izražavaju duboku zabrinutost zbog ukupnog izbornog okruženja i identifikovanih nepravilnosti i ocenjuju da su izbori bili daleko ispod standarda očekivanih za zemlju-kandidata za EU.

U dokumentu se izražava žaljenje zbog nedostatka institucionalnog odgovora na ozbiljne sumnje o umešanosti zvaničnika u izborne manipulucije i zloupotrebe.

Istovremeno se osuđuje nedostatak rezultata u procesuiranju i sankcionisanju krivičnih dela na izborima, uključujući optužbe o manipulisanju biračkim spiskom i biračkim pravom, pritiscima i zastrašivanjem građana i kandidata na izborima, slučajevima korupcije, falsifikovanja potpisa građama, klijentelizmu, zloupotrebi podataka građana…

Od vlasti Srbije se u zajedničkom nacrtu rezolucije traži da istraže, gone i privedu pravdi odgovorne za krivična dela za vreme izbora i za napade na studente.

Takođe se osuđuju napadi zvaničnika, posebno premijerke Ane Brnabić i presednika Aleksandra Vučića, na posmatrače izbora, uključujući evroposlanike, i poziva se na vraćanje konstruktivnom i uvažavajućem diskursu uz naglašavanje značaja uzajamnog poštovanja u demokratskom procesu.

Od vlasti Srbije traži se da preduzmu neophodne mere da se izbegnu dalje kampanje dezinformacija protiv posmatrača izbora i obezbede uslovi za efikasan rad nacionalnih i međunarodnih posmatrača.

Traži se i da vlasti Srbije obezbede institucionalna rešenja za prevazilaženje aktuelnih problema i poziva na pravilno funkcionisanje Skupštine Srbije i Vlade bez konstantnih ciklusa kampanja i čestih prevremenih izbora.

Vlasti Srbije pozivaju se da u punoj meri sarađuju sa OEBS/ODIHR, EU i Savetom Evrope u cilju obezbeđivanja izbornih prava i sloboda. Napominje se da Srbija nije primenila dugogodišnje preporuke OEBS/ODIHR i Venecijanske komisije o izbornom procesu.

Od Republičke izborne komisije se traži da preduzme neophodne mere da odgovori na bojazni oko transparentnosti i efikasnosti njenog funkcionisanja.

U tekstu se izražava žaljenje zbog nedostaka medijskog pluralizma tokom izborne kampanje, dezinformacija i neetičkog i pristrasnog medijskog izveštavanja u korist vladajućih. Takođe se sa zabrinutošću konstatuje da je veliki broj medija pod uticajem ili kontrolom vlasti i ukazuje na veliko prisustvo predsednika Vučića u medijima tokom kampanje.

Dalje se izražava žaljenje što je REM zanemario svoju obavezu da pažljivo prati izbornu kampanju u medijima, izveštava o svojim nalazima i kažnjava medije koji su kršili zakon.

Vlasti Srbije se pozivaju da obezbede dovoljne demokratske garancija za naredne redovne lokalne izbore ove godine, kao i za buduće izbore.

Takođe se izražava zabrinutost zbog „pasivizacije“ adresa određenih kategorija građana, uključujući u Beogradu i na jugu Srbije, čime im se oduzima pravo da glasaju.

Napominje se da su svi osim jednog sastava Skupštine Srbije u poslednjih 12 godina ranije raspušteni i ocenjuje da kontinuirani prevremeni izbori ne doprinose političkoj stabilnosti. Kako se ukazuje, konstantni prevremeni izbori, stalna kampanja i dugo čekanje na formiranje Vlade ne doprinose efikasnoj demokratskoj upravi u Srbiji.

U usklađenom tekstu rezolucije naglašava se značaj slobode govora i prava na izražavanje stavova, te se, u tom kontekstu, žali zbog neproporcionalnog policijskog nasilja protiv mirnih demonstranata koji su protestovali zbog izborne prevare.

Dalje se oštro osuđuju nepotkrepljene tvrdnje vlasti Srbije da su članice EU bile umešane u organizovanje postizbornih protesta i izražava žaljenje što su protesti iskorišćeni za širenje anti-EU narativa u medijima bliskim vladajućoj partiji.

Izražava se i zabrnutost zbog slučajeva uvredljivog jezika i napada u kombinaciji sa uznemiravanjem novinara, aktivista borbe za ljudska prava i organizacija civilnog društva koji u nekim slučajevima dolaze od strane zvaničnika i traži od vlasti Srbije da se suprostave stranom mešanju i kampanjama dezinformacija.

Evroposlanici na kraju navode da će pažljivo pratiti postizborna dešavanja u Srbiji i podržati reforme za jačanje demokratije i napredak na putu ka EU i pozivaju EU da olakša dijalog vlasti i opozicije da bi se prevazišla sadašnja duboka politička polarizacija.

O rezoluciji o situaciji u Srbiji glasaće se sutra na plenarnoj sednici Parlamenta u Strazburu pri čemu postoji mogućnost da se pre glasanja usvoji neki amandman na taj tekst.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS