Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Gavrilović (DS) za BETU: Izbornom krađom stvoren problem poverenja u državu - | K-013 Portal

Gavrilović (DS) za BETU: Izbornom krađom stvoren problem poverenja u državu

zoran gavrilovic, ds, demokratska stranka

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) Miodrag Gavrilović izjavio je danas da je izbornom krađom stvoren problem poverenja u državu kod njenih građana, ali i kod susednih država i međunarodne zajednice.

Gavrilović je agenciji Beta kazao da je krađom glasova na decembarskim izborima doveden u pitanje legalitet i legitimitet, „ne samo ‘izabranih’ predstavnika naroda, već celokupnog sistema koji je dozvolio takvo nepočinstvo“.

„U oblasti vladavine prava i podele vlasti, institucija i javnog prava, u uređenim državama izborna krađa je najteži zločin. Trebalo je nekoliko godina, stotine hiljada ljudi na ulicama u protestnim šetnjama, hiljade sati govora, stotine sudskih procesa i mnogo truda i energije da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić ‘zamolio’ Vladu Srbije da sagleda preporuke ODIHR-a i OEBS-a'“, rekao je on.

Naveo je da „uređene države žele da imaju uređene odnose, pa je sasvim prirodno da žele i da sarađuju s državama koje su uređene i koje poštuju zakone“.

„Otuda Rezolucija Evropskog parlamenta (EP) u kojoj se zahteva međunarodna istraga o izbornim nepravilnostima u Srbiji ne čudi, niti preporuke ODIHR-a i OEBS-a. Problem imamo s druge strane, na strani onoga kome se ove institucije obraćaju, a to su vlasti u Srbiji. Kako da prihvate ovoliku količinu kritika i da se postave prema ovoj neprijatnoj poziciji?“, ocenio je on.

Gavrilović podseća na stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su decembarski izbori bili „čistiji“ nego bilo koji prethodni i ističe da su oni održani po Vučićevim merilima.

„Nikada se nije desilo da je toliko novca potrošeno i da je toliko zaposlenih u državnim preduzećima pod pritiskom moralo da glasa. Nikad toliko pretnji, kapilarnih i plaćanih glasova, uvezenih i premeštenih birača. To najnovija srpska istorija ne pamti“, naglasio je potpredsednik DS-a.

Toliki trud uložen u 129 poslanika SNS-a, dodao je, sada je ozbiljno doveden u pitanje.

„Vučićevi mediji Rezoluciju Evropskog parlamenta (EP) nazivaju ‘sramnom’, a predsednica Vlade u ostavci (Ana Brnabić) kaže da rezolucije ‘dođu i prođu’. Izgleda da ne zna da veliki kašalj mogu da prate i zauške, a onda sledi i glavobolja“, kazao je.

Komentarišući to što se u Rezoluciji EP zahteva utvrđivanje krivične odgovornosti za sve koji su učestvovali u izbornim malverzacijama, Gavrilović je rekao da će Vučić i Brnabić nastojati da prihvate samo deo preporuka evroparlamentaraca.

„Oni će pokušati da kupe vreme i pobegnu od odgovornosti. Izabraće nekoliko preporuka OEBS-a koje su bezazlene po režim i predočiti ih javnosti kao najvažnije. Izbrisaće iz biračkog spiska 7.000-8.000 birača i to predstaviti kao sređivanje tehničke greške. Opoziciji će dati malo više prostora u medijima, a agresivnu retoriku će malo smiriti i pokazati da ‘postoji želja za saradnjom'“, smatra on.

Gavrilović ja kazao da će sudovi doneti jednu ili dve osuđujuće presude za izbornu krađu i „time pokazati da je država spremna da kazni odgovorne“.

„Pokušaće i da promene fokus javnosti s izborne krađe na prošlim izborima na nadgledanje budućih izbora. Međutim, vremena se menjaju, smanjuje se manevarski prostor, a pojačava nadzor. Vučić će morati da popušta i da sprovede sve preporuke Evropskog parlamenta i Evropske komisije“, rekao je Gavrilović.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS