Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jankulović: Vojvodini nedostaje 170 hiljada hektara šuma, a vlast seče drveće na Fruškoj Gori - | K-013 Portal

Jankulović: Vojvodini nedostaje 170 hiljada hektara šuma, a vlast seče drveće na Fruškoj Gori

vojvodina, seča šuma, fruška gora, bojan jankulovic ssp

Pokrajinski poslanik Stranke slobode i pravde, Bojan Jankulović, upozorio je javnost na alarmantno stanje šuma u Vojvodini, ističući da nedostaje oko 170.000 hektara šuma, što je čini najmanje pošumljenom regijom u Evropi. On je naglasio da budžet Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu sve više opada iz godine u godinu, što dodatno otežava situaciju.

Jankulović je naveo da su gradovi poput Srborana i Temerina suočeni sa šokantno niskim procentom pošumljenosti, ispod jednog promila. Kritikujući vlast, istakao je da je situacija dodatno otežana davanjem velikih parcela najplodnije vojvođanske zemlje stranim investitorima poput Linglonga, koji su, kako je rekao, najveći zagađivači.

Naglašavajući sve učestalije suše, poplave i ekstremne klimatske pojave, Jankulović je istakao da takvi događaji imaju ozbiljan uticaj na poljoprivredu i životnu sredinu. Umesto da se bavi pošumljavanjem, vlast poklanja zemlju fabrikama, što, prema njegovim rečima, samo dodatno pogoršava situaciju.

Zaključio je da je rešavanje problema pošumljavanja Vojvodine hitno i zahteva angažovanje svih aktera, ali da trenutna vlast ne prepoznaje ovaj problem. Kao ilustraciju lošeg stanja, naveo je i početak seče šuma na Fruškoj Gori, što dodatno potencira hitnost rešavanja ovog problema.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS