Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jeremić: Milenijum tim jedan od najvećih zalogaja korupcije u Srbiji - | K-013 Portal

Jeremić: Milenijum tim jedan od najvećih zalogaja korupcije u Srbiji

milenijum tim, vuk jeremic, narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je firma KBV datakom, vlasničkom strukturom povezana sa Milenijum timom, od 2016. do 2019. godine povećala prihode sa 280 miliona dinara na 1,6 milijardi, nakon što je dobila posao postavljanja kablova u širem centru Beograda.

Jeremić je za portal Nova.rs kazao da je KBV datakom "jedna od 24 firme povezane sa Milenijum timom Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka", koji po njegovim rečima, poslove dobija "na osnovu privilegovanog odnosa sa vrhom vlasti".

"KBV datakom beleži rast prihoda od neverovatnih 576 odsto. To je jedna od 24 firme povezane sa Milenijum timom. Odlučili smo da im ne dozvolimo da nastave da se bave koruptivnim poslovima, u najmanju ruku ne više ispod radara. Ako govorimo o korupciji u Srbiji, ovo je verovatno jedan od najvećih zalogaja", rekao je Jeremić.

Kazao je da je tu reč o "gasifikaciji, izgradnji državnih stanova, postavljanju optičkih kablova, kupovini stotine hektara državne zemlje".

"Ovo nije samo borba protiv korupcije, nego strateška borba protiv toga da u budućnosti milijarde evra stečenih sumnjivim radnjama ostanu u rukama korumpiranih ljudi, koji će ukoliko im se dozvoli da taj kapital operu i ozakone, biti u stanju da upravljaju životima budućih generacija, tako što će postati vlasnici bolnica, televizija, banaka, rudnika", rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je ocenio da je privatizacija Vranjske Banje, koju je kupio Milenijum tim, odnosno sa njom povezana firma Milenijum rizorts za 1,88 miliona evra, jedan od "najočiglednijih primera korupcije".

"Savet za borbu protiv korupcije je u posebnom izveštaju preporučio Vladi Srbije da zaduži Tužilaštvo za organizovani kriminal na preduzimanje zakonom predvidjenih mera. Umesto da postupi po preporukama Saveta, Vlada ga je u potpunosti ignorisala i donela odluku o bespovratnoj pomoći Milenijum timu za taj projekat u vrednosti od 10 miliona evra", rekao je Jeremić.

On je naveo da je Milenijum tim od američkog lanca hotela Meriot otkupio pravo na franšizu, "pa je potom to pokušao da lažno predstavi kao nekakvu stranu investiciju uz pomoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić".

"To se bombastično potpisuje u prisustvu Ane Brnabić i američkog ambasadora i verovatno je zamišljeno kao odvraćajući efekat, u smislu 'gde smeš da čačkaš nešto u šta su uključeni Amerikanci, sve sa ambasadorom", rekao je Jeremić.

Dodao je da je to omogućilo Narodnoj stranci da deluje "i izvan okvira domaćih, kontrolisanih institucija".

"Mi se toga nismo uplašili. Naprotiv, to nam je otvorilo nove pravce delovanja, jer ako se američka firma poveže sa bilo kojim projektom, tada se za procesuiranje eventualne korupcije uspostavlja jurisdikcija američkog pravosudja", naveo je Jeremić.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.