Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jeremić: Razgovaraćemo sa svetom drugačije od prethodnika - | K-013 Portal

Jeremić: Razgovaraćemo sa svetom drugačije od prethodnika

Vuk Jeremić, Jeremić, Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da će se u medjunarodnoj zajednici "promeniti stvari po pitanju Kosova i Metohije" nakon što predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne ispuni ono što je obećao kada je dolazio na vlast.

Jeremić je u intervjuu za niške Južne vesti rekao da "Vučić najverovatnije neće imati hrabrosti da potpiše dokument kojim se defakto priznaje Kosovo i kojim ono postaje član UN", kao i da će nakon toga sa medjunarodnom zajednicom "konačno moći da se razgovara na drugačiji način", saopštila je Narodna stranka.

"Tada ćemo im reći: da li ste svesni da to niko u Srbiji ne može da potpiše ako nije hteo Milošević koga ste vojno porazili i bacili na kolena, ako nije hteo Vojislav Koštunica koji je bio jedini u staju da porazi Miloševića, ako nisu htela dva izrazito prozapadna političara, Zoran Djindjić i Boris Tadić, i ako to nije uradio ni diktator koji je imao 100 odsto vlasti i punu kontrolu nad medijima, zar ne vidite da to ne može, odnosno da vam niko iz Srbije tako nešto neće potpisati", kazao je Jeremić.

Jeremić je rekao da je umesto potpisivanja sporazuma kojim bi Srbija priznala nezavisnost Kosova potrebno angažovanje sa medjunarodnom zajednicom i kosovskim Albancima na potpunom normalizovanju životnih prilika na Kosovu i Metohiji i u celom regionu.

"Reći ćemo im da potpis srpskog priznanja Kosova nisu dobili od Vučića i da ga neće dobiti ni od koga, ali da sadašnja opozicija, za razliku od Vučića nudi istinsku normalizaciju i stabilizaciju prilika na Balkanu i to ne samo na relaciji Srbi-Albanci, nego i prema Bošnjacima i svim drugim susedima", naveo je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, naveo je da će politika Narodne stranke, kada je reč o regionu, biti pomirenje, stabilizacija i normalizacija.

"Naravno, sa svakim drugačije i različito, jer su različita pitanja i otvoreni problemi, pogotovo kada je reč o susedima sa zapadnog Balkana sa kojima smo ostali van voza evropskih integracija kada je taj voz išao punom parom sa njima delimo istu sudbinu", rekao je Jeremić.

Upitan da li garantuje da može uvesti Srbiju u EU bez priznanja nezavisnosti Kosova, Jeremić je odgovorio da svako ko bi danas garantovao Srbiju u EU sa ili bez priznanja Kosova ne bi govorio istinu.

"Danas je pitanje proširenja EU jako komplikovano pitanje i za tako nešto ne postoji neki naročit apetit u većini zemalja Evrope. Ko god daje velika obećanja po pitanju članstva Srbije u EU ili debelo greši ili ne govori istinu. Narodna stranka će, kada preuzme odgovornost za vodjenje države, učiniti da Srbija bude transformisana tako da izgleda kao moderna evropska država", rekao je Jeremić.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.